Misschien zeg ik nu iets heel doms, maar wordt de zwaartekracht van planeten en zonnen niet ook veroorzaakt door electromagnetische velden in de kern?
Wees niet bang, dom is het niet
( ik ken je kennis niet dus ik probeer wel ites ). Zwaartekracht is een gevolg van massa die de ruimte kromt. Door deze kromming wil massa een bepaalde lijn ( geodeet ) volgen die de minste energie vereist. De elektromagnetische kracht is een kracht anders dan zwaartekracht. Hieronder even kort wat verschillen:
Zwaartekracht: bij alle massa, kromming van ruimtetijd, zeer zwak, altijd positief
Elektromagnetisch: elektrische velden, positief/negatief, zeer veel malen sterker dan zwaartekracht. ( Magneet houdt eenvoudig een vork omhoog tegen de wil van de aardse zwaartekracht in )
Om dus te ontkrachten dat zwaartekracht mogelijk dezelfde kracht is als de elektromagnetische kracht op atomair niveau kun je meteen zeggen dat zwaartekracht gewoon simpelweg veel te zwak is om ook maar een significant effect te hebben op atomare deeltjes. Waarom lijkt zwaartekracht dan zo sterk? Dit is omdat het de kracht is die de grote hemellichamen beweegt. Voor ons mensen lijkt via de dagelijkse ervaringen zwaartekracht overduidelijk de sterkste. Zwaartekracht is in realiteit zo sterk omdat het altijd maar 1 richting is. Het is niet negatief of positief gericht maar altijd aantrekkend. Door de grote hoeveelheden massa waarover je praat bij planeten en vooral sterren krijg je dus een grote som voor de zwaartekracht. Door deze som is zwaartekracht in staat tot zulke bewegingen.
Het kan zijn dat elektromagnetische velden de verdeling van massa in de zon misschien iets aanpassen en een heel minimaal effect hebben op de zwaartekracht maar ik denk dat dit wel aardig te verwaarlozen is.
En met onzekerheid, bedoel je daarmee onvoorspelbaarheid door willekeurigheid of door gebrek aan kennis bij mensen? En als je zegt geen nette banen, wat bedoel je dan precies?
Onzekerheid is iets uit de quantummechanica. De onzekerheidsrelaties van Heisenberg stellen dat wanneer je de positie of de snelheid van een deeltje preciezer gaat meten dat de andere van de 2 vager wordt. Doe je heel erg je best om de positie van het deeltje te bepalen dan beinvloed je daarmee de snelheid en vice versa. Dit omdat je moet meten met iets, wij meten met licht, licht verstoort op zon klein niveau weldegelijk en op een manier die we niet kunnen voorspellen. ( waarschijnlijk omdat we het verstoren niet anders kunnen meten dan met licht en die verstoort dus weer.. dit is voor mij ook nog beetje vaag )
Kortom: je weerlegt de gedachtegang in een paar korte zinnen, maar zou je deze korte zinnen dan ook wat meer willen toelichten en beargumenteren voor de leken onder ons (en dan bedoel ik vooral mezelf), zodat wij ook wat kunnen leren?
Ik probeer van de antwoorden die ik geef ook te leren aangezien ze gecorrigeerd worden wanneer ze fout of incompleet zijn en dus ja, ik wil je graag helpen en dus toelichten