1 van 1
Geldhoeveelheden en mensenhoeveelheden !
Geplaatst: vr 19 nov 2010, 15:31
door Gelukkoos
Past men in landen waar de bevolking is toegenomen ( China, India, Latijns Amerika ),
de kwantitatieve geldhoeveelheid/heden dan daar ook aan ?
Of met andere woorden , hoe pakt men zulks een probleem aan ?
Re: Geldhoeveelheden en mensenhoeveelheden !
Geplaatst: di 07 dec 2010, 13:09
door jordwillo
De geldhoeveelheid staat slechts heel onrechtstreeks in verband met de hoeveelheid mensen in een land of muntzone.
De aanpassing van de geldhoeveelheid is een instrument dat door de monetaire overheid (in de eurozone is dit de Europese Centrale Bank) wordt ingezet om de economie te controleren/stabiliseren. Als de bevolking in een land plots(vrij onwaarschijnlijk) een forse toename kent, zal bijgevolg de vraag nr geld toenemen, indien de het aanbod van geld niet wijzigt zal de rent stijgen. Wil de CB de rente gelijk houden dan zal ze haar monetair beleid versoepelen.
Re: Geldhoeveelheden en mensenhoeveelheden !
Geplaatst: vr 04 feb 2011, 14:27
door Henk-Otto
De geldhoeveelheid wordt wel aangepast aan de economische bedrijvigheid van een land. neemt deze toe (BNP), dan is er ook meer geld nodig om deze handel soepel te laten verlopen. M ↑.
En inderdaad veel trager is er wel een verband tussen toegenomen bevolking (al gaat het dan om de beroepsbevolking) en het BNP. (bruto nat product)
Re: Geldhoeveelheden en mensenhoeveelheden !
Geplaatst: vr 04 feb 2011, 17:10
door bessie
hoe pakt men zulks een probleem aan ?
Welk probleem precies? Als er meer mensen zijn, wordt er meer voedsel geproduceerd en is er meer voedsel nodig. Als men niet voldoende kan produceren moet er meer geimporteerd worden. Als er meer geimporteerd moet worden is er geld nodig waarmee in het buitenland gekocht kan worden. Dat geld moet verdiend worden door handel in andere producten.
Omdat er meer mensen zijn is de productiecapaciteit groter. Waar ligt het probleem?
Re: Geldhoeveelheden en mensenhoeveelheden !
Geplaatst: za 05 feb 2011, 00:47
door Henk-Otto
Nee, de vraag ging over de geldhoeveelheid, en da's een hele legitieme vraag hoor. Dat er in de vraagstelling het woordje probleem geslopen is, wil niet zeggen dat er hier sprake is van een probleem, maar ik lees de vraag als : hoe doet men zoiets (men = de mon. autoriteiten)
In werkelijkheid is men bij de centrale bank dagelijks aan het meten hoe het zit met de totale geldhoeveelheid, om deze goed op peil te houdenL. Niet te hoog, omdat dan het inflatiespook om de hoek komt kijken, niet te laag omdat dat de econ bedrijvigheid tegen kan houden.