Je bedoelt waarschijnlijk zonnestelsel (onze zon + bijbehorende planeten + kometen + asteroiden + overig klein spul) in plaats van sterrenstelsel (de verzameling sterren waar de zon er een van is en die een grote afgeplatte spiraalstructuur heeft in ons geval, het zonnestelsel is hier dus een piepklein onderdeeltje van)?
De gangbare opvatting is dat, wanneer Jupiter er nooit geweest zou zijn, het binnengedeelte van het zonnestelsel (Alles binnen de astroidengordel, dus ook wij) in zijn vormingsproces bloot zou zijn gesteld aan veel meer invallende rotzooi van verder erbuiten. Jupiter heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het relatief 'veilig' is gebleven hier door het grootste gedeelte van de gevaarlijke objecten op te nemen, en heeft waarschijnlijk dus een rol gespeeld in het scheppen van een relatief stabiele omgeving voor de Aarde waar leven zich heeft kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld van deze 'stofzuigerfunctie' van Jupiter is de inslag van de komeet Shoemaker-Levy 9 (
http://seds.lpl.arizona.edu/sl9/sl9.html ) dik tien jaar geleden. Wanneer een komeet van die grootte op aarde was ingeslagen had het catastrofale gevolgen gehad voor het leven op onze planeet. Dit soort inslagen is ook wel voorgekomen op Aarde (en komt nog steeds voor, hoewel zeer sporadisch!), maar zonder Jupiter zouden het er waarschijnlijk veel meer zijn geweest.
Wanneer je Jupiter nu plotseling zou verwijderen (op welke manier dan ook), heb ik eerlijk gezegd geen idee wat het effect zou zijn. Het zonnestelsel is wel een stuk rustiger geworden sinds de tijd waarin het vormingsproces nog aan de gang was, dus het kan zijn dat er niet veel verschil te merken zou zijn. Wel zouden de arme maantjes van Jupiter naar allerlei kanten wegdrijven en onafhankelijke elliptische banen om de zon gaan beschrijven! Wat ongetwijfeld weer allerlei botsingsgevaar op de langere termijn met zich mee zou brengen.
Maar goed, instantaan massa laten verdwijnen is nog nooit iemand gelukt, laat staan op die schaal. Het blijft een puur hypothetische vraag.