Beste Roel,
Voor zover ik weet is het glas dat gebruikt wordt in optische instrumenten vrij homogeen van structuur.
Er zitten uiteraard wel (heel) kleine inperfecties in de afzonderlijke componenten van zo'n lenzenpaar maar ik denk niet dat je door de afzonderlijke delen tov. te verdraaien die inperfecties als het ware elkaar kunt laten elimineren.
(zie post van Skywatcher over astigmatisme)
Een reden die ik kan bedenken waarom het belangrijk is dat een lenzenpaar correct ten opzichte van elkaar gepositioneerd moeten zijn zit hem in de bewerking van het oppervlak.
Ik doel hiermee op de vorm. De ene lens is bol, de andere hol. Wanneer zo'n lenzenpaar gemaakt is om perfect te matchen zou er inderdaad een perfecte stand kunnen zijn. Waarbij dan zowel het bolle als het holle oppervlak 100% (of toch zo goed mogelijk) in elkaar passen.
(zie post van Skywatcher over "het passen")
Soms zitten er inderdaad markeringen aan de zijkant van zo'n lenzenpaar. Uit het feit dat die bij jouw telescoop ontbreken zou je kúnnen concluderen dat het voor jouw lenzenpaar niet noodzakelijk is om die perfecte pasvorm door middel van verdraaien te moeten bereiken.
Je geeft aan dat je telescoop tweedehands is. En dat de lenzen er verkeerd in bleken te zitten. Dat kan er op duiden dat de vorige eigenaar het objectief uit elkaar heeft gehaald. Misschien zou je aan de vorige eigenaar kunnen vragen of hij/zij dat ook inderdaad gedaan heeft én of hij/zij daarbij misschien de lensdelen (expres of per ongeluk) heeft verwisseld, én een aanwezige markering (expres of per ongeluk) heeft weggehaald ?
Dat is een beetje lastig natuurlijk. Je bent dan afhankelijk van de goede wil en dito mededeelzaamheid van diegene.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld dat er bij het produceren / assembleren van de telescoop een fout is gemaakt. De lensonderdelen zijn dan toen al verkeerd gemonteerd. De 1e eigenaar merkte de teleurstellende optische prestaties op, haalde de boel eens los om te kijken of er iets mis was met de optiek, zag niets vreemds, zette de boel weer in elkaar en besloot de telescoop te verkopen vanwege de al eerder genoemde tegenvallende prestaties. Jij, als huidige eigenaar, hebt dat probleem inmiddels opgelost.
Aangezien je nu goede optische prestaties aan je telescoop verbindt zou ik de situatie laten zoals hij nu is. De optiek zat gewoon verkeerd, wat daarvoor dan ook de oorzaak mag zijn. Dat heb je effectief kunnen verhelpen en daarmee bezit je nu een optisch instrument waaraan je bijzonder veel plezier zult beleven. Dit neemt het bestaansrecht van je vragen betreffende de optiek van je telescoop natuurlijk niet weg.
Om even kort in te gaan op je vraag:
Is hier misschien een uitlijntrucje voor (testbank of iets dergelijk)?
Ik moet bekennen dat ik daar zelf weinig over kan zeggen. Over het afstellen van spiegels spreek ik, min of meer noodgedwongen, inmiddels boekdelen. Dat krijg je vanzelf kado als bezitter van een reflector, en zeker wanneer die ook nog zelfbouw is
. Er bestaan ongetwijfeld uitlijn-opstellingen voor de optiek van refractors.
Misschien kunnen andere forumleden je hier meer over vertellen.
Ik zelf zou voor informatie hierover diep in "de google" moeten duiken maar daar heb ik op dit moment geen tijd (meer) voor.
Even samenvatten..
- Ik dénk dat "die draaing" nuttig kan zijn voor refractor-optiek.
- Ik weet niet of dat voor jouw optiek (ook) het geval is.
- Ik zou, gezien de optische prestaties, de boel laten zoals ie is.
En wat tips..
- Vertel ons het merk en type (bouwjaar ook indien bekend) van jouw telescoop.
Hoe meer we weten hoe beter we je kunnen helpen met je vraag.
(alle informatie is wat dat betreft welkom.)
- Bespreek je vraag eens met (de leden van) een sterrenwacht.
Kan persoonlijk indien er een sterrenwacht in je omgeving zit. Kan natuurlijk ook per e-mail, hoewel persoonlijk wat mij betreft de voorkeur is.
- Ga met je vraag naar de fabrikant van de telescoop. De grote fabrikanten hebben meestal wel een website.
Zij zullen je zeker kunnen vertellen of het correct tov elkaar gedraaid zitten van de lenselementen van belang is voor jouw telescoop. (kan wellicht alleen via email.)
- Indien de vorige optie geen optie is zou je met je vraag naar een dealer, die jouw telescoop (of merk) heden ten dage vertegenwoordigt, kunnen gaan. (wederom persoonlijk of per email)
Wellicht heeft de dealer meer mogelijkheden om informatie te krijgen over de in jouw telescoop aanwezige optiek.
ps
Ik vegeet (bijna) je hierbij hartelijk welkom te heten op dit prachtige forum.
[edit]
Skywatcher, je was me met reageren weereens voor
[/edit]