Math-E-Mad-X schreef:Als je aanneemt dat de ruimte uitzet, heb je in één keer de roodverschuiving verklaart (ookal heb je nog steeds de oorzaak van de uitzetting niet gegeven, maar je kunt sowieso onmogelijk alles verklaren)
Echter, als je aan wil nemen dat de ruimte krimpt, moet je de hele natuurkunde overhoop gaan halen. De lichtsnelheid moet veranderen, atomen moeten kleiner worden (wat impliceert dat ook de hele quantummechinca aangepast moet worden), allerlei natuurconstanten zullen wellicht ook als niet-constant beschouwd moeten worden etc. etc.
Dus, zelfs als het al mogelijk zou zijn om inderdaad een consistente theorie op te stellen waarbij de ruimte krimpt in plaats van uitzet, dan maak je de zaken alleen maar veel en veel moeilijker dan nodig. Bovendien lijkt het me niet dat we er betere voorspellingen mee kunnen doen.
Verder, als je het krimpen van de ruimte zou willen verklaren met de gewone zwaartekracht, dan zul je nog steeds moeten laten zien dat het krimpen inderdaad met precies hetzelfde tempo gebeurt als wat de Algemene relativiteitstheorie zou voorspellen. En het lijkt me sterk dat dat precies klopt. Je zit dan dus nog steeds met een 'onverklaarbare' kracht die de sterren stelsels sneller of juist trager naar elkaar toe laat bewegen dan wat ART zou voorspellen.
Ik heb nooit gezegd dat de ruimte krimpt, deze blijft juist onveranderd (steady state universe). Het is alles wat er zich 'in' bevind dat krimpt, quarks, atomen, zonnestelsel, zelfs sterrenstelsel worden compacter. Dit alles met het zelfde tempo en zelfde schaal zodat je er niets van merkt. Natuurlijk gaat dit zo traag dat er miljarden jaren overgaan om er maar iets van te merken (zie roodverschuiving). Het krimpen van dit alles kan m'n simpel verklaren met het toenemen van de g-'constante'.
Het enige wat m'n zou merken is dat de ruimte precies lijkt te expanderen... uitdijen net zoals in de inflatie-theorie, dit alles door dus die roodverschuiving. Alleen is het verschil dat in de inflatie-theorie een onbekende energie (donkere energie) ten gronde zou liggen, iets waar m'n nog geen antwoord op heeft. Het uitdijen van de ruimte(/tijd) lijkt me ook veel complexer en ingewikkelder dan gewoon het krimpen van alles. Ik zie niet in dat vermits kleine aanpassingen een consistente theorie zou kunnen ontstaan.
Iedereen die maar een beetje relativistisch kan beredeneren kan vaststellen dat bekeken vanuit de materie-standpunt, de ruimte uitzet (inflatie-theorie), maar dat vanuit het ruimte-standpunt alles wat materie is krimpt en dat beide één en het zelfde zijn. Beide hebben dus het zelfde resultaat, vermits verschillende verklaringen, nu is het alleen dewelke de meest simpele en logische van beide is.
Zoals ik eerder heb toegegeven ben ik geen voorstander van beide theorieën. Ik wil alleen maar aantonen dat m'n voorzichtig moet omspringen met verkondigen van de inflatie-theorie, ze is nog altijd maar een veronderstelling, geen zekerheid.
Er zijn zelfs uitingen van wetenschappers die vinden dat de inflatie-theorie misschien wel niet de theorie is die m'n altijd dacht en dat het universum misschien wel helemaal niet ontstaan is vanuit een 'big-bang'.
Nu ff ontopic (moderators: shame on you, ik had al lang gekickt moeten worden
)...
Wordt het heelal groter! JA
Vanuit de inflatie-theorie bekeken is het antwoord ja, omdat er steeds meer ruimte bijkomt tussen sterrenstelsel waardoor het heelal uitdijt. Dus hoe meer tijd er verstrijkt hoe langer men er zou over doen om een afstand tussen 2 punten die ver weg van mekaar liggen (miljarden lichtjaar) af te leggen, dan men er voordien zou over gedaan hebben.
HV