1 van 1

Motie

Geplaatst: zo 19 jun 2011, 17:56
door Shadow
Hallo,

in mijn boek staat:

'De Tweede Kamer kan met meerderheid van stemmen ook in een motie de regering verzoeken iets te doen of een wet te maken.'

Bijv deze 3 definities:

1 Een uitspraak van de Eerste of de Tweede Kamer waarin deze een oordeel over een minister of een wens met betrekking tot het beleid van de minister duidelijk kenbaar maakt. Afkorting voor motie van orde.

2 Met een motie van een raadslid de raad een uitspraak ontlokken over een bepaalde aangelegenheid. Met een motie kan de strekking van de besluitvorming worden beïnvloed in een gewenste richting. De procedure van een motie is vergelijkbaar met de procedure van een amendement.

3 Als een raadslid wil dat de raad ergens zijn mening over uitspreekt, kan een raadslid tijdens de raadsvergadering een motie indienen. Een motie is een korte schriftelijke verklaring met een oordeel, wens of verzoek. Als een meerderheid van de raad voor de motie stemt, is deze ‘aanvaard’.

Een motie is dus een (schriftelijk) verzoek.... maar wat houdt het dan precies in? Een amendement is dan toch ook een motie??

def.3: bedoelen ze bij 3 dat de raad zijn mening uitspreekt over datgene wat het raadslid anders wil hebben of over een of andere wet of beleid van de regering??

Re: Motie

Geplaatst: zo 19 jun 2011, 22:57
door Rhiannon
Amendement: een formele wijziging van een officieel document, met het doel het document te verbeteren; een wijziging op een wetsontwerp, een voorstel van decreet, een voorstel van resolutie of een motie.

Motie: een middel waarmee een discussiepunt voor kan worden gelegd aan een vergadering, waarover dan gestemd moet worden. Een motie kan mondeling en schriftelijk worden ingediend en begint over het algemeen met de "gehoord de beraadslaging" of "de partij in vergadering bijeen..." gevolgd door een aantal punten en het verzoek aan een bestuur en eindigend met "en gaat over tot de orde van de dag".