1 van 2
[Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 17:16
door jordi_0071
Hey, Als licht van bijvoorbeeld een lamp naar iets gaat hoe beweegt het zich dan voort en hoe lang doet het er over? Einstein had de lichtsnelheid berekent maar van waar naar waar? want licht doet er van bijv van een ster naar je ogen veel langer over dan de licht van je bureaulamp. Mijn vraag is dus of licht ook verschillende snelheden kan hebben net zoals je bijvoorbeeld je arm beweegt kan het ook vershillende snelheden hebben met de zelfde afstand.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 17:45
door Michelle
Ik dacht dat de lichtsnelheid een constante was, circa 300000000 m/s ...
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 18:15
door Syd
De lichtsnelheid in vacuüm is een constante: c=3*10^8 m/s. De lichtsnelheid in lucht is ongeveer gelijk aan de lichtnselheid in vacuüm.
Dat het licht van een ster er zo lang over doet om hierheen te komen, is omdat die ster zo ver weg staat. Het licht van de ster en het licht van een lamp gaan dus even snel.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 20:38
door Elmo
De lichtsnelheid (in vacuum) is inderdaad een constante. Om precies te zijn is deze 299 792 458 m / s.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 21:02
door Kris Hauchecorne
Het was niet Einstein maar Maxwell die de lichtsnelheid berekende.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: zo 09 okt 2005, 22:12
door jordi_0071
Oja Eintsein had een artikel gemaakt over de foton wat in het licht zit ofzo iets toch?
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 12:39
door Hacker
ja maar leg nou is uit hoe ze daarop zijn gekomen...
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 16:18
door Kris Hauchecorne
ja maar leg nou is uit hoe ze daarop zijn gekomen...
Waarop?
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 17:01
door Antoon
maxwell had een golfvergelijking omgeschreven voor het licht en kwam tot de comclusie:
c=
1/(µ
0 epsilon.gif
0
is dit wat je zoekt?
alles rechts van het "=" teken is een constante dus de c zelf ook.
als dus de magnetischepermeabiliteit van het vacuum (µ
0</sib>) zou vergroten zou de lichtsnelheid langzamer worden.
maar dit gebeurt niet hoor.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 18:45
door Hacker
Antoon schreef:maxwell had een golfvergelijking omgeschreven voor het licht en kwam tot de comclusie:
c=
1/(µ
0 epsilon.gif
0
is dit wat je zoekt?
alles rechts van het "=" teken is een constante dus de c zelf ook.
als dus de magnetischepermeabiliteit van het vacuum (µ
0</sib>) zou vergroten zou de lichtsnelheid langzamer worden.
maar dit gebeurt niet hoor.
juistm dat bedoelde ik, je bent een vakman.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 19:49
door Rov
Was de lichtsnelheid niet berekent met zo'n "spiegel proef"?
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 19:56
door Kris Hauchecorne
Neen, ze was gemeten met zo'n spiegelproef. Door Fizeau en later ook, middels een zeer beroemd experiment, door Michelson, die aantoonde dat de lichtsnelheid inderdaad altijd dezelfde is (ongeacht de beweging van het meettoestel).
Dat verklaart waarom Maxwell een constante waarde kon vinden voor de lichtsnelheid.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 20:09
door StrangeQuark
Michelson en Morley deden het beroemde experiment rond 1850, met de primitieve middelen die ze toen hadden, hadden ze een erg nette benadering gedaan van de lichtsnelheid.
Het idee was om een lichtbron te nemen, vlak daar achter een snel draaiende schijf, met een aantal gaten erin. Vervolgens stond ongeveer 9 kilometer achter de schijf een spiegel die het licht weer terugkaatste, naar de schijf toe.
Op het moment dat er een gat van de schijf voor de lichtbron komt, dan reist een lichtstraal naar de spiegel toe, daar ketst het terug. Als je nou de schijf op een bepaalde snelheid laat draaien dan kan je het precies zo timen dat je net weer de terug gekaatste straal ziet bij een gat wat voor de ogen van de waarnemer staat. Door daar een beetje mee te varieren en te rekenen konden zij de lichtsnelheid berekenen.
Het ging Michelson en Morley echter om het bewijs of Ether nou bestaat of niet. Velen dachten in die tijd dat licht een medium zou moeten hebben. Immers alle andere golven, gaan over een medium. Geluid heeft als medium de lucht die in trilling wordt gezet, watergolven hebben het water, een golf in een touw heeft het touw, dus licht zou volgens hen ook een medium moeten hebben. Maar als dat zo is, dan zou het licht ook last moeten hebben van het draaien van de aarde. Immers het ether beweegt dan, of althans de straal of de waarnemer bewegen tov de ether. Of de ether nou stilstaat of niet, je zou de ene richting op een andere waarde moeten hebben dan de andere richting.
Ze hebben het experiment in beide richtingen uitgevoerd en uit beide metingen kwam exact hetzelfde. Vanuit dat experiment heeft Lorentz (Nederlander!) geloof ik als eerste een vorm van relativiteit bedacht om het probleem van de constante lichtsnelheid op te lossen, namelijk Lorentz Contractie. Hij hield echter nog steeds vast aan de Ether, en was te braaf om echt revolutionair te zijn (is overigens ook een van de weinige brave natuurkundigen geweest, in tegenstelling tot Einstein, die het liefst vreemd wou gaan, en structureel het huwelijk voor zijn vrouw onmogelijk maakte. De meeste anderen grote natuurkundigen die grote revoluties op hun naam hebben staan probeerde of het leven vna andere natuurkundigen zuur te maken, waren of ziek, of vreemd aan het gaan, in ieder geval flink disfunctioneel)
Een andere indicatie dat de lichtsnelheid constant is is dat de berekening van Maxwell die Antoon op heeft geschreven, zonder referentie kader is. Het is niet een snelheid tov iets, het is gewoon ongeveer 300k k/s.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: ma 10 okt 2005, 21:39
door Kris Hauchecorne
Met je analyse dat Lorentz te braaf zou zijn geweest en Einstein een revolutionair ben ik het niet eens. Volgens mij was Einstein zeer conservatief en consekwent in zijn denken. Dat hij niet lief was voor zijn vrouw, daar ben ik het mee eens.
Einstein bouwde heel sterk verder op het werk van anderen en dacht, op een zeer consekwente manier verder. Waar anderen dachten dat resultaten onzinnig werden, ging hij koppig en rechtlijnig verder.
De speciale relativiteitstheorie was op zo'n fundamentele en weldoordachte postulaten gebaseerd dat hij ook zo verder kón denken: de gevolgen moesten wel juist zijn. Die postulaten werden onderbouwd door, zoals gezegd, Maxwell, Michelson-Morley, Lorentz en de hele onzinnig discussie over de ether die dan maar ingevoerd was om dit alles te verklaren.
Wat betreft fotonen bleek Planck de volledige consekwenties van zijn eigen theorie niet te zien, opnieuw dacht Einstein verder, combineerde die inzichten met het probleem van het fotoëlektrisch effect en loste ook dat op. Misschien steunde hij daarbij ook wel op zijn SRT: E=mc² betekent dat, als massa gekwantiseerd is, energie dat ook is. En wat dat betreft had hij toch zeker wel net een ideetje over de Brownse beweging dat hij dan ook, ongeveer samen met de rest, publiceerde en dat algemeen beschouwt word als het bewijs van de atoomtheorie (materie is gekwantiseerd).
Verder volgt zijn oerconservatisme ook uit het niet willen aanvaarden van de fundamentele onzekerheden in de kwantummechanica. Daar heeft hij tot zijn dood aan gewerkt.
Volgens mij was Einstein dus géén revolutionair, wel zeer conservatief. Misschien was hij dat ook voor zover het zijn houding tegenover vrouwen betrof.
Re: [Optica] Snelheid van het licht
Geplaatst: di 11 okt 2005, 13:49
door StrangeQuark
@Kris, ik ben het met je eens dat Einstein af en toe te veel revolutie in zijn schoenen gedrukt krijgt. Hij heeft wel op de schouders van reuzen gestaan, om maar weer eens een oud hollands spreekwoord van stal te halen (ho daar ga ik nog een keer).
Einstein was erg goed in zoals je al terecht opmerkte vertrouwen te hebben in zijn berekeningen en gewoon eigenwijs door te rekenen ook al zou dat in gaan tegen alle intuitie die er op dat moment was. In die zin is hij wel revolutionairder geweest dan Lorentz, omdat deze zich nog probeerde vast te houden aan het ether concept van die tijd, idem dito voor Planck die het een en ander nog probeerde te herleiden naar de klassieke natuurkunde van Newton. Hij heeft wel de eerste stappen gezet in natuurkundige gebieden waarin de wiskunde eerst iets uitwijst voordat er een experiment is wat dat zou kunnen bevestigen. Bijna alle natuurkunde ervoor was empirisch, en hij begon als een van de eerste stellig overtuigd te zijn van zijn gelijk met de wiskunde, omdat de wiskunde het bewijst. Dat het niet toetsbaar was, vond hij niet zijn probleem. Als zijn theorie en wiskunde uitwijst dat het klopt, dan klopt het ook, ook al is dat niet toetsbaar of contra intuitief.
Wat betreft zijn conservativiteit omtrend vrouwen, hij probeerde wel vreemd te gaan met zijn aangetrouwde nichtje geloof ik, en probeerde daardoor het leven van Milva onmogelijk te maken, zodat zij maar ging scheiden omdat hij dat niet kon doen in zijn positie. Dus daar heeft hij ook minder conservatieve trekjes
.
Oja Eintsein had een artikel gemaakt over de foton wat in het licht zit ofzo iets toch?
Hij heeft onder andere een artikel geschreven over het foto-electrisch effect, waarin hij beschreef dat licht bestaat uit energie pakketjes genaamd fotonen, waar de energie afhankelijk is van de golflengte en niet van de hoeveelheid deeltjes. Bedoel je dat? (is overigens het enigeartikel waar einstein een nobelprijs voor heeft gekregen.)