1 van 1
Fasedraad, nuldraad
Geplaatst: zo 01 jan 2012, 10:13
door In physics I trust
De nuldraad of de nulleider is de draad die een elektrische koppeling met de aarding/aarde bezit en waarin vrijwel geen spanningsverschil met de aarde optreedt. Hoewel de nuldraad en de aarddraad beide spanningsloos zijn ten opzichte van de aarde, voert de nuldraad, samen met de fasedraad, de elektrische stroom.
De netspanning (230 V) staat dus tussen de fasedraad en de nuldraad?
Er zijn elektriciteitsleveranciers die de nulleider aarden om volgende reden: Ze voeren hun netten uit met de nulleider op het aardpotentiaal; hoe meer aardingen hoe beter men het aardpotentiaal bereikt.
Wat wordt er hier bedoeld met aarden van de nuldraad? Worden de aarddraad en nuldraad dan effectief verbonden?
Re: Fasedraad, nuldraad
Geplaatst: zo 01 jan 2012, 14:25
door klazon
Inderdaad, de 230V staat tussen de fasedraad en de nuldraad.
Voor de volledigheid: in huisinstallaties is de nuldraad blauw en de fasedraad bruin.
De nuldraad wordt in ieder geval bij het trafostation geaard.
Verder wordt vaak de nul ook nog geaard op de plek waar de kabel een huis binnenkomt. Daar worden aarddraad en nuldraad met elkaar verbonden en ook nog met een lokale aardpen.
Soms brengt de netbeheerder niet eens een aparte aarddraad binnen, dan zijn nuldraad en aarddraad een en dezelfde.
Let wel: dit is niet overal zo. Er zijn ook netbeheerders die geen aarde aanbieden, daar moet de verbruiker dan zelf voor zorgen.
Re: Fasedraad, nuldraad
Geplaatst: ma 02 jan 2012, 11:32
door In physics I trust
Okay, bedankt. Mijn vraag kwam voort uit het feit dat ik iemand hoorde vertellen over een nuldraad die niet geheel op 0V stond.
Re: Fasedraad, nuldraad
Geplaatst: ma 02 jan 2012, 11:45
door klazon
Ja, dat kan.
Het punt waar de kabel het huis binnenkomt (dat is meestal de hoofdzekeringkast net onder de meter) is het laatste punt waar nul en aarde aan elkaar zitten. Verderop in de installatie verlopen ze gescheiden. de nul dient als retourstroomgeleider, en de aarde is alleen een veiligheidsvoorziening.
Omdat er in de nuldraad stroom loopt zal er over de draadweerstand een spanningsval ontstaan. Daardoor kan het voorkomen dat op bepaalde punten in de installatie spanningsverschil optreedt tussen nul en aarde.
Bij netten waar de netbeheerder geen aarde meelevert, en de nul ook niet wordt geaard in de meterkast, is de nul alleen geaard bij de voedende transformator. Daar heb je dus een grotere draadlengte tussen het geaarde nulpunt en de nul in je huis. En daardoor kan het spannigsverschil tussen nul en aarde nog groter zijn. Een paar volt is niet ongewoon.
Re: Fasedraad, nuldraad
Geplaatst: ma 02 jan 2012, 11:49
door In physics I trust
Dank je, nu ben ik ook mee!