1 van 1

Is gesteente bij dynamische rekristallisatie instabiel?

Geplaatst: vr 02 mar 2012, 21:54
door 6005arthur
Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Rekristallisatie_(natuurkunde) lees ik dat rekristallisatie optreedt als een gesteente instabiel is. Verderop staan twee vormen van rekristallisatie beschreven namelijk: statische en dynamische rekristallisatie.

Statische rekristallisatie houdt volgens deze pagina in dat de temperatuur en de druk op het gesteente variƫren waardoor een gesteente instabiel is.

Daarna staat er dat dynamische rekristallisatie optreedt als er een evenwicht is tussen de omstandigheden die het materiaal deformeren. Er staat niet bij of het gesteente zich dan in een instabiele toestand bevindt, maar gezien er een evenwicht is tussen de omstandigheden vraag ik mij af of hier de druk en de temperatuur variƫren.

Mijn vraag is dus of een variatie in druk en temperatuur de vereisten zijn voor rekristallisatie. Wat gebeurt er precies bij de dynamische rekristallisatie?

Re: Is gesteente bij dynamische rekristallisatie instabiel?

Geplaatst: za 03 mar 2012, 21:15
door Kalkoen
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de opsplitsing in dynamische en statische rekristalisatie als dusdanig, maar als ik dat zo lees wil dat zeggen dat dynamische rekristalisatie wil zeggen dat bij een unieke set combinatie van een bepaalde T en een bepaalde P er een set van kristallen bestaat, maar dat die vanaf de geringste aanpassing van een halve graad bij wijze van spreke, naar een evenredige aanpassing van de set kristallen meegaat (zij het een beperkte verandering dan). Bv. Bij 200 graden heb je dan 100% X en 0% Y, bij 201 graad dan bv. 98% X en 2% Y en zo voort.

Statische lijkt mij eerder te kunnen worden verstaan alsof dat er een venster is waartussen mineralen een bepaalde stabiliteit hebben. Dus tussen de 0 en de 100 graden bijvoorbeeld, ongeacht of dat dan bv. eerder 10 graden is, of eerder 9 graden, blijft mineraal X 100% bestaan, maar brengt men de temperatuur dan bv. boven de 100 graden, dan veranderd X volledig naar mineraal Y.