1 van 1
[scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: za 25 sep 2004, 19:10
door Ellen_CF
Hoi,
ik ben nog steeds met mijn profielwerkstuk over zeep bezig,
nu ben ik nog een manier nodig om zeep, op een zo'n objectief mogelijke manier, te testen.
Weet iemand hier daarvoor misschien een goed idee?
Alvast bedankt,
Ellen
Re: [scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: zo 26 sep 2004, 14:02
door DrQuico
Over welk type zeep gaat het eigenlijk? Voor elke toepassing zijn er natuurlijk verschillende soorten zepen.
Bij het objectief testen van zeep moet je in ieder geval rekening houden met het volgende:
-Houdt alle omstandigheden voor de verschillende typen zepen precies gelijk (type en ouderdom van de vlek, duur van het wassen etc etc).
-Wat doet de zeep met het oppervlak wat wordt schoongemaakt (hoe agressief is het)
Vaak maken de agressievere zepen beter schoon, maar beschadigen ze het schoon te maken oppervlak ook. Om hier achter te komen zul je de schoonmaakhandeling heel vaak moeten herhalen op hetzelfde oppervlak. Fabrikanten zoeken meestal de combinatie van mild en krachtig in het schoonmaken. Twee eigenschappen die vaak moeilijk te verenigen zijn.
Pure zeep (bijv. natriumstearaat) maakt goed schoon, maar heeft een hoge pH-waarde (is basisch) en kan hierdoor oppervlakken (huid, kleding) beschadigen. Om dit te voorkomen worden vaak mengsels van zeep met andere (niet-ionogene) oppervlakte actieve stoffen gebruikt (alcoholen, polyethyleenglycolen, tetraalkylammonium zouten). Deze laatste zijn (nagenoeg) neutraal in oplossing maar verlagen de oppervlaktespanning van het water ook, en verhogen hiermee de schoonmaakkracht er van. De wasmiddelen van tegenwoordig bevatten hiernaast vaak ook enzymen die in staat zijn tot het (gedeeltelijk) afbreken van vetten en eiwitten. De meeste schoonmaakmiddelen zijn dus eigenlijk geen pure zeep meer en de waskracht is van een heleboel andere toevoegingen afhankelijk.
Wat wel een makkelijk uitvoerbaar experiment is:
Neem een oplossing van één type (echte) zeep (bijvoorbeeld groene zeep), verdeel deze over verschillende bakjes en voeg aan elk verschillende hoeveelheden azijn (zuur) toe. Bepaal van elk bakje de pH en vergelijk tenslotte de mate waarin deze oplossingen een olievlek uit een stukje doek kunnen verwijderen. Waarschijnlijk zul je wel een verband vinden.
Misschien heb je hier wat aan.
Succes!
Re: [scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: zo 26 sep 2004, 14:08
door JanMeut
Je kan de waskracht van zeep testen door aan een aantal oplossingen van zeep en andere tensiden (afwasmiddel, allesreiniger, waspoeder) plantaardige olie toe te voegen, tot het niet meer schuimt. Uiteraard moet je vergelijkbare oplossingen maken van bijvoorbeeld 1 gram "zeep" per 100 ml water. Het aantal druppels olie dat je kan toevoegen is een maat voor de reinigende werking, immers zeep en dergelijke stoffen gebruik je om vet en vetachtige stoffen te verwijderen.
Het is een grove methode, maar geeft zeker een goede indicatie.
Re: [scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: ma 27 sep 2004, 14:05
door Jantine_CF
Ja of kalkwater maken met een bekend gehalte. Je kan dan het schuimgetal bepalen, door de kijken hoeveel zeep je moet toevoegen om een schuimlaag te krijgen. En dat vergelijken met groene zeep oid.
Re: [scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: ma 27 sep 2004, 18:47
door JanMeut
Ja of kalkwater maken met een bekend gehalte. Je kan dan het schuimgetal bepalen, door de kijken hoeveel zeep je moet toevoegen om een schuimlaag te krijgen. En dat vergelijken met groene zeep oid.
Dit kan alleen als je zeep of eventuele andere tensiden gebruikt die gevoelig voor calciumionen zijn. Een gangbare tensio-actieve stof in afwasmiddel en zo is natriumlaurylethersulfaat, dit slaat niet neer met calcium. Je kan dus niet zeep met afwasmiddel vergelijken als je kalkwater gebruikt.
Re: [scheikunde] Testen v/d werking van zeep
Geplaatst: di 28 sep 2004, 13:44
door Ellen_CF
de zeep die ik wil gebruiken is eigengemaakte handzeep, dus gewoon van NaOH en vet/olie
hiervan zullen we de helft gaan uitzouten met NaCl