1 van 1

[scheikunde] wijn maken

Geplaatst: di 05 okt 2004, 18:32
door TDocJJ
hallo,

Ik moet voor school (ik zit nu in HAVO 5) een profielwerkstuk maken. Ik heb gekozen voor het vak scheikunde, en onderwerp wijn maken.

Ik moet hier een aantal onderzoekjes bij doen, die niet te moeilijk zijn (ik heb namelijk beperkte tijd)

heeft hier iemand ideeen voor?

Alvast bedankt

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: di 05 okt 2004, 19:36
door Jorim
Welkom op Chemieforum.nl :cry:

Ik zou toch eerst even Googlen op 'wijn maken', maar als dat niks echt zinnigs opleverde geef je maar weer een seintje..

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: di 05 okt 2004, 19:58
door Myrte
je kunt natuurlijk wijn proeven :D , niet dat ik zo'n alcoliste ben hoor :cry:

tja...goeie vraag!misschien kun je kijken of in alle wijn evenveel alcohol zit, of de verschillen tussen rode wijn, witte wijn en rosé??

ideetje?

groetjes Myrte

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 13:39
door TDocJJ
Jorim schreef:Welkom op Chemieforum.nl :cry:

Ik zou toch eerst even Googlen op 'wijn maken', maar als dat niks echt zinnigs opleverde geef je maar weer een seintje..
Ik heb al gekeken op Google. Ik ben zelf ook al bezig met wijn maken. Naast het wijn maken moet ik ook nog een aantal extra proefjes doen voor mijn profielwerkstuk. Voor die extra proefjes mag ik ook wijn uit de supermarkt gebruiken, zodat ik niet hoef te wachten tot mijn eigen gemaakte wijn klaar is. Ik heb alleen geen idee wat voor proefjes ik zou kunnen uitvoeren met middelen die op een doorsnee middelbare school ter beschikking staan. Op het internet heb ik in ieder geval nog niks kunnen vinden..... Hebben jullie misschien nog ideeen.

Alvast bedankt.

Johan

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 14:16
door Jorim
Ahh, nu vat ik hem, het is een uitbreiding op alleen het wijn maken. Als het goed is heb je waarschijnlijk wel gelezen dat wijnsteenzuur je wijn kan maken of verpesten. En over de bepaling van wijnsteenzuur, zie hier...

Verder kan je ook nog de pH meten, is witte wijn inderdaad zuurder dan rode wijn, etc

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 14:24
door Beryllium
In wijn zitten wel wat dingen die je ook op school moet kunnen bepalen.

Bijvoorbeeld (open deur) alcohol. Kijk eens of je kan bepalen of het percentage alcohol wat er volgens het etiket in zit overeenkomt met de werkelijkheid (ik weet niet hoe je alcohol het makkelijkst kan bepalen, zal eens kijken).

Of kijk eens naar de pH.

Vergelijk wijnen van verschillende landen/gebieden.

Kijk naar welke en hoeveel suikers er inzitten.

Enzovoorts... :cry:

EDIT

Jorim was eerder...

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 14:31
door biochemiefreak
Dit is natuurlijk een hele mooie GC proef :cry:

Het alcohol kun je mooi bepalen met natuurlijk een goed te gebruiken standaard monster. :D

MvG Ron

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 14:51
door Jorim
Bijvoorbeeld (open deur) alcohol. Kijk eens of je kan bepalen of het percentage alcohol wat er volgens het etiket in zit overeenkomt met de werkelijkheid (ik weet niet hoe je alcohol het makkelijkst kan bepalen, zal eens kijken).
Destillatie en dan continu de temperatuur bijhouden. Blijft de temperatuur van het 'gas' rond de 70°C dan is het alcohol en komt die erboven moet je direct stoppen met destilleren. Je destilaat is dan alcohol...

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 17:51
door Beryllium
Vormt alcohol (ethanol) dan geen azeotroop met water?

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 19:16
door Jorim
Nee pas vanaf 96% ethanol met 4% water, dacht ik, in ieder geval is het met alcoholische dranken geen probleem.

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 21:48
door JvG_CF
Moet even reageren, beryllium heeft gelijk. Alcohol en water vormen een azeotroop, waarvan het kookpunt onder die van water en ethanol afzonderlijk ligt.

Dus je krijgt bij destillatie van de wijn (bevat zowel water als ethanol) altijd alcohol

met 4% water erin en niet puur.

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 22:52
door Jorim
Ohhh op die manier, typisch verhaal van bel en klepel, maar als je die 4% weet dan is die meting toch nog nauwkeurig genoeg voor een voortgezetonderwijs-experiment ???

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 23:06
door Beryllium
Nee, daar heb je wel gelijk in. Ik denk dat je blij mag zijn met maar 4% verontreiniging...

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: do 07 okt 2004, 13:16
door JanMeut
Wijn mag volgens de warenwet alleen worden geconserveerd met sulfiet, het percentage sulfiet in wijn bepalen is ook een mogenlijkheid.

Re: [scheikunde] wijn maken

Geplaatst: wo 13 okt 2004, 20:31
door snowdude
Ik snap nie zo goed wat je bedoelt, maar in wijn zitten verschillende soorten zuren, 2 à 3 denk ik. Die verhouding verandert naargelang de wijn ouder wordt. Misschien kunt ge da eens bezien.