1 van 1

[scheikunde] sulfiet in wijn

Geplaatst: do 02 dec 2004, 11:33
door iris_CF
Hallo, kunnen jullie ons helpen?

Wij doen ons profielwerkstuk over de invloed van sulfiet in wijn. We hebben gelezen dat sulfiet onder andere wordt gebruikt voor het conserveren van wijn. Daarom willen we de bederfelijkheid van verschillende wijnen onderzoeken. Hoe kunnen we dit het beste doen?

Groetjes

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Geplaatst: do 02 dec 2004, 11:50
door Jorim
Welkom op Chemieforum.nl

Je kan natuurlijk sulfiet gaan bepalen in wijn met een simpele titratie (zie hier).

Het (hééél) lang laten staan van wijn om te kijken welke het eerste bederft lijkt mij niet zo handig, want wat is bederven precies en zijn alle omstandigheden wel steeds hetzelfde. Wat misschien wel mogelijk is, is om het sulfiet uit de wijn te halen (zelfde stofje gebruiken als bij de titratie alleen dan een overmaat). Daarna laat je het staan en observeer je wat er gebeurt...

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Geplaatst: do 02 dec 2004, 12:19
door biochemiefreak
Een hoog sulfiet gehalte in de wijn wil zeggen dat de oogst niet zo geweldig was. een vervelende bijwerking van een hoge concentratie (natuurlijk wel een concentratie dat is toegestaan) aan sulfiet is dat de consument er behoorlijke hoofdpijn van kan krijgen.

Mvg Ron

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Geplaatst: vr 03 dec 2004, 11:07
door juterh
In de warenwet, kun je hier genoeg over vinden