1 van 1
voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 12:42
door snicker0
hallo ik heb even een vraag
wie weet welke micro-organisen Kaas, Yoghurt, Bier laten bederven
alvast bedankt voor jullie hulp
M.V.G snicker0
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 13:35
door Gerard
Met de zoekfunktie "kaas yoghurt" vindt je het volgende topic
http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?...hl=kaas+yoghurt
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 14:48
door Roy van Heesbeen
De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 14:52
door The Herminator
Roy van Heesbeen schreef: De soorten die daar niet vernoemd zijn maar ook vaak mede verantwoordelijk zijn voor bederf:
Yersinia en Listeria
Da's wel erg algemeen... ik ken een Yersinia-soort die wel wat meer doet dan voedsel bederven
Kan je wat specifieker zijn? (ik ben ook geinteresseerd!)
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 15:56
door Roy van Heesbeen
Het is natuurlijk heel verschillend welke soort de veroorzaker is van bederf.
Over het algemeen wordt bederf bij producten zoals melk en verse room meestal veroorzaakt door Listeria en Salmonella. Bij kaas ligt dit ook een beetje hetelfde omdat deze producten op elkaar lijken.
Bederf bij bier kan veroorzaakt door Literia, maar meestal Bacillus soorten waarvan de sporen zijn gaan groeien. Ook kunnen lactobacillen het bier verzuren.
Yoghurt is een voedingsmiddel dat in werkelijkheid al 'bedorven' is door lactobacillen. Deze kunnen na een lange tijd er wel voor zorgen dat de smaakverloren gaat. Na verloop van de tijd kunnen ook andere acidofiele bacterien hierin uitgroeien.
Yersinia is vaak de veroorzaker van bedorven vakensvlees, het komt ook wel eens voor dat deze melk en kaas bederft. (meestal de Yersinia enterocolitica)
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 16:21
door The Herminator
Ok duidelijk, bedankt!
Re: voedselbederf
Geplaatst: do 02 feb 2006, 16:44
door snicker0
bedankt voor jullie tips ik kan ze goed gebruiken voor school
Re: voedselbederf
Geplaatst: vr 03 feb 2006, 13:29
door snicker0
en ik heb nog ff een vraagje hoe kun je die 2 soorten herkennen ik ben al bezig geweest met zoeken maar ik kan het niet egt vinden
alvast bedankt Nick
Re: voedselbederf
Geplaatst: vr 03 feb 2006, 15:52
door Roy van Heesbeen
selectief kweken op een voedingsbodem. Deze is per soort verschillend.
De soort agar voor de bacterie heb ik hieronder even neergezet.
Voor e.coli: EMB agar
Voor listeria: PACAM agar
Voor yersinia: CIN agar
Voor Bacillus: MYP agar