1 van 1
Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: do 12 okt 2006, 14:11
door SN89
Beste mensen,
Ik weet dat meel- en rijstproducten het grootste risico lopen om besmet te worden met Bacillus Cereus. Dat heb ik al op verschillende site's gevonden nou is alleen mijn vraag waarom dat zo is, want dat staat er nergens bij...
Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven op deze vraag.
Groetjes..
Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: do 12 okt 2006, 14:54
door JeroenCV
Dat komt doordat deze bacterie een leuk toxin afscheidt en je daar best wel ziek (soms wel dood) van wordt.
Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: do 12 okt 2006, 15:06
door Gerard
Jeroen verklaar je nader wat heeft een toxine te maken met de besmettingskans van meel en rijst? (ik weet het antwoord niet.)
Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: do 12 okt 2006, 15:27
door Roy van Heesbeen
Hij groeit er graag op. Er zijn mensen koken rijst, laten dit afkoelen en eten dit een aantal dagen later op door even kort te verwarmen.
Bij het koken van rijst maak je alle bacterien dood behalve de sporen. De B. Cereus vormt deze ook. Als later de rijst weer afkoeld, dan vormen deze sporen nieuwe bacterien.
Door vervolgens alleen de rijst even kort te verwarmen maak je niet de bacterien dood. Hierdoor kan er een voedselinfectie, of bij de aanwezigheid van toxinen een vergiftiging ontstaan.
Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: do 12 okt 2006, 19:12
door rwwh
Ik vind de vraag niet erg duidelijk. Uit de naam van de bacterie is zijn voorkeur al af te lezen. Het is een beetje als "waarom tref je de meeste mensen aan tafel etend aan", met als antwoord "nou gewoon, omdat veel mensen er de voorkeur aan geven aan een tafel te eten".
In dit geval zou ik zeggen: nou als deze bacterie het prettiger had gevonden om op sla te zitten, hadden ze hem waarschijnlijk B. vegitus genoemd.....
Re: Bacillus Cereus en meel/rijstproducten
Geplaatst: vr 13 okt 2006, 10:49
door Annaseiffers
Het komt ook doordat bacillus cereus alfa amylase aanmaakt en daardoor wat met het zetmeel kan van granen/rijst enz... De zetmeelkorrels zijn te groot om zo op te eten en moeten afgebroken worden in kleinere stukjes. Niet alle bacterieen kunnen dit, bacillus cereus kan dit dus wel.