Volgens mij ligt het net even anders.
Als de rente laag is stijgt de verkoop van huizen. Logisch, want de rente bedraagt het grootste deel van de woonlasten voor koophuizen.
Daarnaast moeten de vooruitzichten voor de eerste vijf jaar (meestal de rentevaste periode) zo zijn dat verwacht mag worden dat het betalen van de rente over de hyptoheeksom geen probleem zal zijn.
Als je naar het verleden kijkt gold een belangrijke regel: als de aandelen het goed doen, is de rente laag, als de aandelen het slecht doen is de rente hoog. Anders gezegd: in tijden van slechte economie moest je aandelen omzetten in spaarrekeningen. Logisch want het rendement van aandelen bij een haperende economie is niet zo hoog, rente levert dan meestal meer op.
Dat leidde er toe dat bij een haperende economie minder huizen verkocht werden dan bij een goedlopende economie (denk maar aan de jaren '81/'82 toen het economisch heel slecht ging en de rentestand 12% was).
Later is men gaan beseffen dat juist bij een haperende economie de rentestand kunstmatig laag gehouden moet worden om te zorgen dat er geïnvesteerd wordt. Dat is wat er de afgelopen jaren is gebeurd.
Maar zoals gezegd: de economische vooruizichten moeten ook goed zijn. In periodes van lage rente en voorzichtig herstel van de economie zal de huizenverkoop daarom toenemen, maar als de rente te hoog wordt zal ondanks een eventuele goeddraaiende economie de huizenverkoop afnemen. Een ook zal de huizenverkoop bij een goeddraaiende economie afnemen als de vooruitzichten niet gunstig zijn.
En als de huizenverkoop toeneemt, stijgen de prijzen zoals al uitgelegd