1 van 1

druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 11:59
door jmulder
Wellicht een zeer simpele vraag, maar totaal buiten mijn vakgebied. Wat voor druk ontstaat er wanneer 0,2L water in een afgesloten ruimte opgewarmd wordt tot 100 graden Celsius?

Alvast veel dank!

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 12:19
door jmulder
Het water wordt vanaf kamertemperatuur, dus 20 graden Celsius verwarmd.

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 12:55
door In physics I trust
Daarvoor maak je gebruik van de algemene gaswet:
\(pV=nRT\)
Je moet dus nog weten hoeveel water water je opwarmt.

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:01
door joren
en heb je ook niet het volume van het gesloten vat nodig?

Want is het niet zo dat indien het volume zodanig klein dat niet al het water verdampt (kooktemperatuur stijgt bij stijgende druk) dat we met een dynamische evenwicht (punt op de dampspanningslijn) tussen de vloeibare en de gasfase komen te zitten? Geld de algemene gaswet in dat geval nog in het geval van verzadigde damp?

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:06
door jmulder
oké, het water wordt 80 graden opgewarmd. Moet dit voor T ingevuld worden?

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:27
door jmulder
Oke dus PV = nRT



P is pressure

> - (bar?)

V is volume

> 0.2L



n is the number of moles

> 1000/18,016*0,2= 11.1mol

R is the universal gas constant

> 461,5 (J/kg K) (dit las ik in ieder geval ergens)



T is temperature (K)

> 373K of wordt hier dT bedoeld en is dit 353K?

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:36
door In physics I trust
ja Joren zijn punt is terecht in die zin dat het gesloten volume niet te groot moet zijn als het niet volledig gevuld is met water (anders zit je met dezelfde situatie als onder open atmosfeer maar met een opgelegde druk).

Je kan gebruik maken van fasediagrammen als er evenwichten ontstaan tussen de verschillende fasen, maar ik ging ervanuit dat het volledige volume was gevuld met water?

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:47
door jmulder
ja de volledige ruimte is gevuld met water.

Zoals de vergelijking nu staat komt er 1*10^6 bar uit. Wellicht wat veel niet?

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 13:56
door In physics I trust
Logisch, want je gebruikt de verkeerde waarde voor R. (Kijk je dimensies na!) Je hebt de waarde voor R genomen per massa, maar je n staat in mol. Dus ofwel gebruik je de universele gasconstante (8.31 J/mol K) ofwel vervang je n door de massa m.

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 14:12
door eendavid
De ideale gaswet is absoluut niet toepasbaar. Je moet gebruik maken van stoomtabellen, ihb deze tabel.

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 14:20
door In physics I trust
Je hebt volledig gelijk. Mijn excuses.

Re: druk van kokend water

Geplaatst: di 17 apr 2012, 15:18
door eendavid
Water zet (een weinig) uit wanneer de temperatuur vergroot. Echter, water is ook zeer resistent tegen samendrukken. Dat betekent dat een zeer steile drukverhoging nodig is om te compenseren voor de relatief marginale expansie. De stoomtabellen op de website naarwaar ik verwees gaan niet tot dergelijke hoge waarden. Maar op 46°C zit je al aan een goede 200 bar. Om je een idee te geven: je zit al aan 15bar om de temperatuur 3°C op te drijven.

In de praktijk zal er altijd wat lucht in de container zitten. Zelfs een heel klein beetje lucht zal de berekening serieus veranderen. Ik kijk naar de experten om daarover een kwantitatief verhaal te brengen.