1 van 1
Calciumoxide CaO
Geplaatst: ma 04 jun 2012, 19:45
door Michelfwl301
Hallo,
we moeten voor een onderzoek stoffen identificeren.
Een van de onbekende stoffen is CaO. Nu ons idee was om hier water bij te voegen en dan een exotherme reactie vast te stellen.. Blijkbaar is dit geen goede beredenering om CaO te bepalen en moeten we dus op zoek gaan naar een nieuwe.. Helaas zitten we hier een beetje vast.
Een andere stof is CaCO3 en ook hier was onze methode niet goed genoeg. Wij dachten aan een reactie met H2SO4 en hier een vrijgave van CO2 te kunnen merken. Op deze manier zouden we met zekerheid kunnen zeggen dat de onbekende stof CaCO3 is. Maar aangezien H2SO4 een beetje giftig is, zouden we dit niet mogen gebruiken tijdens onze practica.
Heeft er iemand een idee hoe je CaO of CaCO3 op een andere manier kan aantonen?
Mvg
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: di 05 jun 2012, 12:42
door Aertsvijand
Vreemd dat ze zeggen dat H2SO4 te gevaarlijk (giftig) is, maar werken met CaO wel gewoon mag. Kan ook pijn doen hoor. Maar als gewoon "warm worden" niet telt, misschien dan wel de pH van de oplossing. Water en CaO geeft namelijk calciumhydroxide.
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: di 05 jun 2012, 13:19
door Benm
Er zijn methodes genoeg om stoffen te onderscheiden, maar dan moet je wel weten welke stoffen dat zijn. Gaat het alleen om het verschil tussen CaO en CaCO3, of zitten er nog meer stoffen bij die je moet aantonen?
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: di 05 jun 2012, 14:18
door Typhoner
als je een zuur nodig hebt, hoeft dat in dit geval geen zwavelzuur te zijn.
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: di 05 jun 2012, 17:54
door Benm
Het werkt met ieder sterk zuur, maar als zwavelzuur om veiligheidsredenen niet mag, dan neem ik aan dat dat ook zal gelden voor zoutzuur? Maar zoals gezegd is het wat onzinnig: CaO is ook niet bepaald een goedje dat je binnen wilt krijgen - en bij fijn poeder is de kans op inhaleren van stof nog best reeel aanwezig.
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: zo 10 jun 2012, 11:08
door Michelfwl301
Danku voor de reacties. Wij hebben voor ons onderzoek 18 witte poeders gekregen waarvan een poeder zeer giftig zou zijn (ja inderdaad, rare logica dat die stof wel mag maar die H2SO4 niet!!) en deze moesten we dan zien te onderscheiden van de andere poeders. Om dit te kunnen doen moesten we dus dmv proefjes zo veel mogelijk stoffen identificeren want we wisten niet welk poeder welke stof was en hierdoor het giftige onbekende poeder kunnen achterhalen. Uiteindelijk hadden we dus nog 5 stoffen over, waarvan we dus voor die twee hierboven vernoemde stoffen geen proef wisten.
Uiteindelijk hebben we door een zilveren neerslag nog een stof kunnen aantonen en door bepaalde stoffen samen te voegen dat we al reeds aangetoond hadden, hebben we ook de overige stoffen kunnen achterhalen. Het is al een tijdje geleden dus weet niet meer precies welke stoffen het waren.
Maar probleem opgelost dus
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: zo 10 jun 2012, 12:00
door Benm
Dat is wel weer jammer dan... met 18 stoffen klinkt het als een behoorlijk uitdagend experiment, dus ben nu eigenlijk wel benieuwd welke 18 het waren en hoe je die hebt weten te onderscheiden.
Ik kan me herinneren ooit op school een proefje gedaan te hebben met 5 of 6 stoffen, waarbij proeven toch wel de snelste methode was om het op te lossen - goede reden om er 1 giftige stof tussen te stoppen?
Re: Calciumoxide CaO
Geplaatst: vr 15 jun 2012, 20:07
door Kliche
Heb je een chemie-analyser tot je beschikking eigenlijk?
Of een spectrofotometer?
edit: titratie met edta anders?