1 van 1

Sulfiet in wijn en zuurgraad

Geplaatst: wo 20 jun 2012, 14:25
door toaic
Op het internet staan vele voorschriften over bepaling van sulfietgehalte in wijn.

Dmv titratie met I2.

Echter bij jodometrische titraities heeft men ook te maken met storingsreacties.

Zo is er bij een pH>8 sprake van vorming van IO- en I- uit I2.

Dit als gevolg dat I2 met OH- reageert.

Heeft deze storingsreactie ook invloed op het verbruik aan I2 dat met sulfiet zou

moeten reageren.

Immers het gevormde IO- zou ook met sulfiet kunnen reageren.

In een boek lees ik dat er sprake is van autoredoxreactie, waarbij jood met

zichzelf reageert. Voor mij erg onduidelijk.

Re: Sulfiet in wijn en zuurgraad

Geplaatst: zo 24 jun 2012, 12:17
door rwwh
Kun je er niet voor zorgen dat de pH buiten het verstorende domein blijft?

Re: Sulfiet in wijn en zuurgraad

Geplaatst: zo 24 jun 2012, 14:13
door toaic
rwwh,

Het is voor mij puur de theorie die ik zou willen weten, over wat er chemisch gebeurt.

Als I2 in basisch milieu reageert tot IO- en IO- reageert met sulfiet. Wat gebeurt er nog meer.

Wat verandert er aan de reactieverhoudingen etc....