1 van 1

extra belasting op plat dak

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 11:30
door Lytske
Beste mensen,

Ik ben opzoek naar een manier om eenvoudig in te schatten of mijn dak van mijn huis de zonnepanelen die ik wil gaan plaatsen, kan dragen. Of dat iemand hier dit misschien kan doen.

De architect van mijn huis verwees me naar het gemeentearchief, omdat zowel hij als de aanemer de berekeningen niet meer hadden en degene die het destijds berekend heeft, inmiddels is overleden.

In het bouwarchief heb ik van alles gevonden, maar aangezien ik geen opleiding in deze richting heb, snap ik er niet zoveel van. Het waren volgens mijn vooral berekeningen voor de belasting op de fundering. Voor het dak vond ik 6,9 kN/m2 vaste belasting met variabel 1kN/m2.

Het punt is dat ik niet standaard de zonnepanelen landscape in rijen wil plaatsen (wat denk ik gewoon moet kunnen), maar dat ik ze portrait wil plaatsen, dan passen er meer op. Hiervoor is extra ballast nodig om te zorgen dat ze niet wegwaaien. Daardoor komt de extra belasting ipv 50 kg/m2 op circa 80-100 kg/m2.

Mijn dak is een betonnenplaat met daarop bitumen en een grindlaag. Nu was mijn idee om het grind onder de zonnepanelen weg te halen en in zakken te doen om als ballast te gebruiken. Zo krijg ik minder extra ballast op mijn dak. De vraag is echter, of mijn dak het dan kan dragen.

Kan iemand hier er misschien een uitspraak over doen? Kan ik het risico nemen, of moet ik echt een installateur inhuren om het te laten beoordelen (waardoor de hele installatie nog duurder zal worden)?

Alvast bedankt.

Re: extra belasting op plat dak

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 13:44
door Plaus
De vraag is eigenlijk of de constructeur conservatief heeft gerekend en of er ruimte is in de hoeveelheid toelaatbare belasting.

Een veranderlijke belasting van 1kN/m² is gebruikelijk. Je afvoer hoeft maar verstopt te zitten en met 10cm water zit je er al aan. Vaak loopt het daarna over de rand of weg via een nood overstort. Ik zou daar dus de ruimte niet zoeken.

Soms houd een constructeur een hoge waarde aan voor het eigen gewicht van het dakpakket aan.Hiervoor kan ik geen inschatting maken op de bovenstaande gegevens. Zoek anders even op hoe dik de betonvloer is en of bekend is wat hij heeft aangehouden aan rustende belasting zoals isolatie, dakbedekking en niet te vergeten grind (±16kN/m³).

Vaak komt het ook wel voor dat doordat er standaard wapeningsnetten aangehouden worden er hier nog wat ruimte is in opneembare belasting. Ook hiervoor moet je uitzoeken wat voor wapening er in zit. Staat meestal omschreven in mm² per meter dakvloer.

Re: extra belasting op plat dak

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 14:42
door Lytske
Bedankt voor de reactie.

Het dak bestaat uit 2 delen. Het grootste deel ligt boven de eerste verdieping. Het beton is 23 cm dik (5,5 kN/m2). Isolatie en afwerking geeft 0,6 kN/m2 en uit grind 0,8 kN/m2. Het kleinste deel ligt boven de tweede verdieping. Hier is het beton 18 cm dik (4,3 kN/m2). Verder kan ik over het beton vinden: spancondikte: 50; sterkteklasse B65, druklaag sterkteklasse B25; Ook is er op deze tekening in de legenda een onderstempelings- en montagevoorschrift opgenomen met allerlei afstanden en soort wapeningsstaal. Moet ik daar kijken? Daar zie ik niets in mm2 per meter dakvloer.

Ik kan misschien de foto die ik er van gemaakt heb posten?

Ook heb ik tekeningen met 'wapening onder de plaat'. Bij het grote dak staat hier: 2650+ en d=230 en bij het kleine dak: 8000+ en d=180. Geen idee of dit er iets mee te maken heeft.

Volgens degene die de zonnepanelen gaat installeren, kan het dak het overigens gemakkelijk hebben. Hij zegt dat hij het al vaker bij soortgelijke daken heeft gedaan. Misschien moet ik daar maar op vertrouwen.

Alvast bedankt

Re: extra belasting op plat dak

Geplaatst: di 03 jul 2012, 09:47
door Plaus
Hoi Lytske,

Sorry dat ik zo laat reageer, maar wij zitten thuis tijdelijk zonder internet dus dan maar even vanaf het werk.

Zonder duidelijke gegevens over hoeveelheid wapeningsstaal of overspanning van de vloer kan ik niks zeggen over de capaciteit van de vloer. Toch ben ik het met de installateur eens dat het altijd wel goed gaat. Er is nog een groot verschil tussen er "rekentechnisch" uit komen en wat de vloer in de praktijk kan opnemen. Gezien de relatief geringe toename in belasting zou ik me er daarom ook niet echt druk om maken.

Succes!

Re: extra belasting op plat dak

Geplaatst: di 03 jul 2012, 10:05
door Lytske
Bedankt voor de reactie. Fijn te horen dat iemand met verstand van zaken denkt dat het wel goed zal gaan. De zonnepanelen zijn inmiddels besteld.