1 van 1
De 3e wet van Newton
Geplaatst: zo 12 mei 2013, 12:11
door r95
Hoi! Ik zit een beetje in de knoop met het verband tussen de derde wet van Newton en de normaalkracht. Op internet wordt als voorbeeld van de derde wet van Newton vaak de normaalkracht genoemd. Op wikipedia staat bijvoorbeeld: de normaalkracht is ook de kracht die de derde wet van Newton uitlegt. Als een voorwerp een kracht uitvoert op een voorwerp, dan zal dit voorwerp dezelfde kracht op het andere voorwerp uitvoeren.
In mijn natuurkundeboek staat dat de krachten altijd in paren voorkomen. In het geval van de normaalkracht, is de andere kracht dan de zwaartekracht? Maar in mijn boek staat ook dat de actiekracht en de reactiekracht elkaar nooit opheffen omdat ze op verschillende voorwerpen werken. Maar de normaalkracht en de zwaartekracht heffen elkaars werken (vaak) wel op, toch?
Dus wat eigenlijk mijn vraag is: op welke manier kan de normaalkracht in verband gebracht worden met de derde wet van Newton.
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: zo 12 mei 2013, 12:26
door jkien
Je moet de derde kracht in het verhaal niet vergeten: gewicht. Gewicht en normaalkracht zijn hier het krachtenpaar van de derde wet van Newton. Gewicht werkt op de ondergrond en is naar beneden gericht. Normaalkracht werkt op het voorwerp en is omhoog gericht.
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: zo 12 mei 2013, 14:31
door physicalattraction
Dus je hebt twee paren krachten:
Zwaartekracht:
--> Aarde oefent zwaartekracht uit op voorwerp
--> Voorwerp oefent zwaartekracht uit op aarde
Gewicht/normaalkracht:
--> Aarde oefent normaalkracht uit op voorwerp
--> Voorwerp oefent gewicht uit op aarde
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: zo 09 jun 2013, 16:00
door Anton_v_U
Ik gebruik altijd voorwerp op tafel. Dat is een systeem dat je met de 1e en 2e wet van Newton kunt uitleggen:
1e wet van Newton: op een voorwerp in rust werkt geen resultante kracht.
3e wet van Newton: als A op B een kracht uitoefent, dan oefent B een evengrote, tegengesteld gerichte kracht uit op A.
Deze wetten kun je systematisch toepassen:
A. 1e wet v N: Voorwerp is in rust.
Op het voorwerp werken de zwaartekracht (omlaag) Het voorwerp is in rust, dus is er geen resultante kracht. Dus er werkt nog een kracht op het voorwerp die even groot en tegengesteld gericht is aan de zwaartekracht. Dat is de normaalkracht die het oppervlak van de tafel op het voorwerp uitoefent.
B. 3e w v N voor zwaartekracht:
De zwaartekracht is de kracht die de aarde op het voorwerp uitoefent. Het voorwerp trekt de aarde dus met dezelfde kracht omhoog.
C. 3e w v N voor de normaalkracht:
De normaalkracht is de kracht die de tafel op het voorwerp uitoefent. Bijgevolg oefent het voorwerp op de tafel een even grote kracht uit naar beneden. Dit is het gewicht van het voorwerp dat op het tafelblad wordt uitgeoefend.
Vanwege A is de normaalkracht even groot als de zwaartekracht en vanwege C is het gewicht even groot als de normaalkracht. Hieruit volgt dat het gewicht even groot is als de zwaartekracht.
Soms denken mensen dat het gewicht hetzelfde is als de zwaartekracht. Dat is een misconcept: de zwaaretekracht is een kracht OP het voorwerp en het gewicht is een kracht DOOR het voorwerp. Kan dus niet hetzelfde zijn ofschoon ze wel even groot zijn en ook dezelfde richting hebben
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: ma 10 jun 2013, 10:06
door r95
Bedankt voor alle reacties hoor! Ik heb mijn natuurkunde examen inmiddels achter de rug (pfff..), dus nu hopen op het beste! Nogmaals, bedankt
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: ma 17 feb 2014, 21:20
door Jeanmens
Als een granaat wordt afgevuurd,nadat het kruit tot ontploffing is gebracht in een kanon,
zou je het ontploffen de actie kunnen noemen en het afvuren van de granaat de reactie.
Dus actie =reactie(de derde wet van Newton)
Als de granaat verder in dezelfde richting en met dezelfde snelheid verder gaat heb je de eerste wet van Newton.
Dus zou je kunnen zeggen dat de derde wet van Newton de oorzaak is van de eerste wet van Newton :de eenparige beweging ?.
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: ma 17 feb 2014, 22:18
door Jeanmens
Er zijn vier krachten :de electromagnetische kracht,de zwakke en de sterke kernkracht en de zwaartekracht.
In verband met de derde wet wet van Newton wordt gesproken over de normaalkracht hier ter plekke
Is deze kracht in de bekende vier krachten in te passen?.
Re: De 3e wet van Newton
Geplaatst: di 18 feb 2014, 09:01
door physicalattraction
Ja: de reactiekracht is altijd van dezelfde soort als de actiekracht. Dus als de aarde aan een bal trekt (zwaartekracht), trekt die bal aan de aarde (ook zwaartekracht), en wanneer een geladen metalen plaat een elektron afbuigt (elektromagnetische kracht), zal dat elektron ook aan de plaat trekken (ook elektromagnetische kracht).