1 van 1

Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 00:31
door Lapidarist
Hallo allemaal,

Ik sta op het punt om een universiteit uit te kiezen voor m'n dubbele studie natuurkunde en wiskunde. Ik wil de theoretische natuurkunde in. Welke van de twee is hier beter voor: Leiden of Utrecht? Ik zit nogal te dubben, dus hulp is echt heel welkom!!

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 01:47
door Benm
Baseer je je keuze puur op de opleidingen, of speelt ook mee in welke stad je je studententijd wilt doorbrengen?

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 02:01
door Lapidarist
Het gaat me puur om de opleidingen - beide steden vind ik even fijn!

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 22:34
door Theo22
Leiden heeft een aantal natuurkundige nobelprijs winnaars gehad. Dat zegt wel iets over de kwaliteit, ook al geven in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 22:38
door Lapidarist
Klopt, maar in Utrecht heb je Veltman en 't Hooft - ook twee Nobelprijswinnaars.

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: do 18 jul 2013, 23:56
door Th.B
Ik zit eigenlijk met precies hetzelfde als TS. Momenteel neig ik meer naar Utrecht, ik was niet echt weg van de open dag in Leiden.

Benieuwd naar de reacties die hierop komen :)

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: vr 19 jul 2013, 11:46
door Math-E-Mad-X
Persoonlijk heb ik het aanzien van een universiteit altijd onzin gevonden om te bepalen waar je wil studeren. Er zijn talloze lijstjes die proberen aan te geven welke de 'beste' zou zijn die ten eerste vaak tegenstrijdig zijn, maar die ten tweede alleen kijken naar de kwaliteit en kwantiteit van het onderzoek. Voor studenten is dat volkomen irrelevant, want het is veel belangrijker dat de universiteit goede docenten heeft die goed kunnen uitleggen, dan dat je er twee nobelprijswinnaars hebt rondlopen die je waarschijnlijk niet eens zult tegenkomen.

Mocht je later ooit verder gaan als PhD-student, dan is het uiteraard wel belangrijk dat je in een goede onderzoeksgroep zit, maar dat is een kwestie voor later. Ik zou je dus aanraden je vooral niet te laten leiden door de reputatie van een universiteit.

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: vr 19 jul 2013, 12:49
door mathfreak
Het lijkt me raadzaam om eens te kijken hoe het cursusaanbod van beide universiteiten er precies uitziet, en dat als keuzecriterium te gebruiken.

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: vr 19 jul 2013, 13:41
door Lapidarist
mathfreak schreef: vr 19 jul 2013, 12:49
Het lijkt me raadzaam om eens te kijken hoe het cursusaanbod van beide universiteiten er precies uitziet, en dat als keuzecriterium te gebruiken.
Dit heb ik al veelvuldig gedaan. Het zegt me niet veel, behalve dat het cursusaanbod nagenoeg hetzelfde is.

Ik hoop nog steeds op inzichten!

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: za 10 aug 2013, 19:35
door Tempus
Misschien dat deze reactie te laat is om nog van nut te zijn, maar toch maar een poging. Als je al een specifieke tak van de theoretische natuurkunde hebt waar je erg in geïnteresseerd bent, kan je kijken welke universiteit specialisten op dat gebied heeft, zodat je in je master bij hen een scriptie kunt doen. Als je liever op dezelfde universiteit blijft zitten je hele studententijd dan zou je het hierop kunnen baseren. Wel zal je waarschijnlijk pas echt weten welk specialisme jou het meeste aanspreekt als al aan je studie bezig bent.

Aangezien je al aangeeft dat de opleidingen inhoudelijk nagenoeg hetzelfde zijn, zou ik me door meer basale dingen laten leiden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de treinverbinding tussen je woonplaats en Utrecht en Leiden? Welk universiteitsgebouw vond je het prettigst? Dit soort dingen zijn denk ik belangrijker dan de minuscule verschillen die je kunt vinden tussen de opleidingen.

Re: Utrecht vs Leiden

Geplaatst: wo 06 nov 2013, 15:45
door Wouter_Masselink
kijk eens in de elsevier ranking. Verschillende opleidingen worden zowel door studenten als door profs gerankt. Los daarvan, ga naar een open dag en laat je onderbuik beslissen. Beiden zijn goede universiteiten en zullen elkaar waarschijnlijk weinig ontlopen.