1 van 2

Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 23 aug 2013, 17:46
door WimR
Ik vraag me af of het niet mogelijk is een huis te koelen met leidingswater ipv airco e.d.

Leidingwater is normaal fors koeler dan een warm huis, circa 7 à 15 graden. Stel nu dat je telkens je bad laat vollopen, wacht totdat het water de omgevingstemperatuur heeft aangenomen en dan het water wegspoelt en zo telkens opnieuw, zou dit niet kunnen werken? Iemand die de efficientie/inefficientie van dit kan berekenen?

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 23 aug 2013, 19:34
door Anton_v_U
Natuurlijk werkt dit maar het is zonde van het water. Als je een plat dak hebt, helpt een laagje water op het dak. Dan maak je ook nog eens gebruik van de verdampingswarmte. Maar dat is ook zonde van het water :)

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 23 aug 2013, 21:52
door WimR
Stel nu dat je dit deftig ontwikkeld in een systeem en het water dump je dan in een regenwaterput ofzo, kan je het nog perfect gebruiken in de rest van je huishouden. Vraag is alleen dan over hoeveel liter we hier spreken, het zal natuurlijk niet gaan met 1.000 L per dag.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 23 aug 2013, 22:19
door klazon
Koelen met water wordt wel gedaan in kantoorbebouwen. Niet met leidingwater, maar met het circulatiewater in de CV-radiatoren. Dat water wordt dan gekoeld met een koelinstallatie op het dak van het gebouw.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: za 24 aug 2013, 02:50
door Benm
Er zijn diversie opties mogelijk. Belangrijkste vraag is of je betaalt voor je waterverbruik, er zijn nl genoeg huizen die helemaal geen watermeter hebben en waarbij je alleen vastrecht en reinigingsgelden betaald op jaarbasis, ongeacht hoeveel je verbruikt.

Als je geen watermeter hebt dan is het wellicht aantrekkelijk dom domweg leidingwater door je CV installatie te laten lopen in de zomer, of dit eventueel te gebruiken als coldsink voor een airco - bij dat laatste kun je lucht ook gemakkelijk koelen tot onder de temperatuur van het water zonder een forse buiten-unit te plaasen.

Koud water in je CV gebruiken heeft echter wel zn problemen, met name condensatie. Als je op een hete zomerdag koud water door de radiatoren pompt kun je erop rekenen dat water uit de lucht zal condenseren op de radiatoren, en er uiteindelijk aan de onderkant af komt druppelen, en mogelijk roest en dergelijk veroorzaakt in dat proces.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: ma 26 aug 2013, 19:32
door zeeman
Radiatoren zet men normaal zo laag mogelijk. Het doel is immers, de kamer zo ideaal mogelijk te verwarmen. Warme lucht gaat naar boven en de koudere lucht zakt naar beneden om opnieuw de warmtebron te passeren. Moest je nu de radiatoren gebruiken om te koelen, dan moet je ze tegen het plafond hangen. In de koelkast zit het koelelement steeds aan de bovenkant. Zoals Benm beweert, zou je last krijgen van condensatie. Op plaatsen waar je geen zicht op hebt zal er zich roest vormen. Voor je het weet zit je met een lek en mag je beginnen met één voor één je radiatoren te vervangen. Ik vraag me af, of die paar tropische dagen, die je op je ene hand kunt tellen, de moeite waard zijn, om er veel drukte over te maken.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: di 27 aug 2013, 01:51
door Benm
Waarschijnlijk niet inderdaad... maar de optie om de airco een heatsink te geven aan stromend kraanwater ipv de buitenlucht blijft open staan. Dat scheelt een lawaaierige fan unit aan de gevel die je dan kunt vervangen voor iets relatief compacts in de keuken, cv-ruimte etc.

Voordeel is een veel lager stroomverbruik: in de condensator van een airco loopt de teperatuur gemakkelijk op tot een graad of 50, terwijl het bij een warmtewisselaar met kraanwater tot ongeveer kamertemperatuur beperkt blijft. Dat is een stuk minder verschil met de temperatuur van de verdamper, en dito besparing op electrisch vermogen van de pomp die het geheel aandrijft.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: do 29 aug 2013, 16:44
door ruud_a
leidingwater wordt soms gebruikt om te koelen.

hierbij wordt gebruiktgemaakt van de verdampingswarmte van water.

dit werkt het best in hete droge klimaten.

als je je dus afvraagt waarom die amerikaanse staten in het zuiden zo weinig water hebben, is dit een deel van het antwoord.

bij goochel: water + evaporation + cooling

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: do 29 aug 2013, 22:09
door Benm
Dan heb je het meer over het principe van een koeltoren zoals je ze bij electriciteitscentrales vaak ziet.

Mijn idee is om de warmte in het leidingwater te dumpen, en dan vervolgens lauw door de gootsteen te laten weglopen. Daarbij verdampt helemaal niets. Uiteraard zou je het lauwe water ook nuttig kunnen gebruiken als je bijv een boiler hebt voor de douche oid - dan pomp je warmte vanuit de kamer in dat reservoir en gebruik je het wanneer je het nodig hebt.

Als de boiler te heet wordt kun je alsnog een deel doorspoelen met koud water.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: do 29 aug 2013, 22:24
door Jan van de Velde
Benm schreef: di 27 aug 2013, 01:51
in de condensator van een airco loopt de temperatuur gemakkelijk op tot een graad of 50, terwijl het bij een warmtewisselaar met kraanwater tot ongeveer kamertemperatuur beperkt blijft.
Dat hangt er natuurlijk óók maar vanaf hoeveel water resp lucht je per tijdseenheid door die condensor jaagt.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 30 aug 2013, 01:35
door Benm
Absoluut. Maar koelen aan de buitenlucht heeft sowieso al een nadeel: Bij een airco is het normaliter buiter warmer dan binnen. Stel dat je binnen 20 graden wilt hebben en het buiten 40 graden is, dan moet je die warmte afgeven aan 40 graden zelfs met een oneindig grote radiator en dit fan daarop.

Dat veronderstelt echter ook een oneindige grote binnen-unit, terwijl dat in de praktijk niet het geval is.

Een meer gangbare situatie is dat je in de verdamper binnen een temperatuur hebt van pakweg 5-10 graden, en in de condensor buiten een temperatuur van 50 a 60 graden. In kelvins zit je dan aan 278-283 naar 323-333. Even praktisch gemiddeld op van 280 naar 330 kelvin pompen is een verschil in aboslute temperatuur van 18%.

Zou je water hebben dat met pakweg 22 graden (295K) uit de leiding komt, dan zit je opeens aan een absoluut verschil van 5%. Je warmtepomp moet dus ruim 3x zo hard werken om warmte te pompen naar een radiator buiten dan naar een warmtewisselaar met leidingwater.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 30 aug 2013, 08:50
door WimR
Om even op mijn eigen vraag te antwoorden:

Water heeft een warmtecapaciteit van 4000 joule per liter per graad. 4000 joule is ook ongeveer wat een gemiddelde airco zal afvoeren. Als we nu uitgaan dat het leidingswater 10 graden verschil heeft met de kamertemperatuur, dan kun je dus met 1 liter water 10 seconden koelen zoals een airco. Doe je dat een ganse dag heb je al 8.500 liter nodig. Blijkt dus dat koelen met leidingswater niet realistisch haalbaar is.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: vr 30 aug 2013, 15:14
door Benm
4 kW koelvermogen is wel realistisch indredaad, al verbruik je dat niet continu tenzij je de thermostaat op stadje diepvries hebt staan. Hoeveel je wel verbruikt hangt af van isolatie en dergelijke, maar neem in de praktijk een duty cycle van 30%.

Dan heb je nog wel 3000 liter nodig, en als je een watermeter hebt is dat niet zo heel aantrekkelijk. Heb je die wel dan kost het water je een euro of 5, iets wat je denk ik niet goedmaakt met de besparing aan electriciteitskosten. Heb je die niet, dan is het wel besparend, en 3 kuub per dag komt wel uit de gemiddelde wateraansluiting.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: ma 16 sep 2013, 21:24
door ruud_a
ik heb ook wel eens aan een waterkoeling gedacht voor de unit van een airco buiten.

het lijkt me echter nogal een klus om dit zelf te realiseren.

vanuit een reservoir water zou je met behulp van dunne koperen leidingen water rond kunnen pompen langs de warmste delen van de buitenunit.

bij voorkeur via het tegenstroomprincipe waarbij het water het eerst langs de heetste delen stroomt.

en 's nachts kan dit water weer afkoelen.

de nachten in nederland zijn over het algemeen koud genoeg daarvoor.

eventueel kun je met behulp van een thermostaat de koeling van het reservoir water met een ventilator wat ondersteunen als dit nodig mocht zijn.

dus op zich hoef je dus helemaal niet veel water te verbruiken

ik heb echter geen idee hoe groot de voorraad water zou moeten zijn voor de echt hete dagen om niet te veel in temperatuur op te lopen, zodat het niet meer koelt .

waarschijnlijk kun je met een buitenthermostaat die de waterpomp pas bij een bepaalde temperatuur inschakelt dan al wel een forse besparing krijgen op stroomverbruik en slijtage van de airco.

eigenlijk middel je de dagtemperatuur en de nachttemperatuur een beetje uit.

dat is goed voor het stroomverbruik en goed voor de airco.

Re: Koelen met leidingwater

Geplaatst: di 17 sep 2013, 01:01
door Jan van de Velde
WimR schreef: vr 30 aug 2013, 08:50
Blijkt dus dat koelen met leidingswater niet realistisch haalbaar is.
Integendeel, die installaties bestaan en draaien tot volle tevredenheid.

een van de vele voorbeelden:

http://www.bodemener...erkingsprincipe

in het geval van een kantoorgebouw (20 man) waar ik zelf werkte kwam er zelfs geen warmtepomp meer aan te pas. Gewoon grondwater oppompen, door een warmtewisselaar (radiator) leiden waar de kantoorlucht langsstroomde en het warme afvalwater via het (hete) platte dak weer afvoeren.

Een eenvoudige bronpomp van 350 W samen met een paar honderd watt aan ventilatoren om de gekoelde lucht via een centraal luchtverversingssysteem te verdelen deden al het werk.