Doe de kinderen een lol en heb het er helemaal niet over dat ze door de maan worden aangetrokken alsof ze door die aantrekkingskracht zouden worden meegesleurd. Want dat is een pertinente leugen. Als de maan van oost naar west over de Noordzee trekt trekt die echt geen vloedgolf van de Nederlandse richting de Engelse kust. Dat effect is zelfs in de Middellandse zee niet of nauwelijks merkbaar.
Die getijden veroorzaken gevaarlijke waterstromen aan de kust, maar die zijn in onze streken niet eens gebonden aan de maan die op dát ogenblik boven ons zou staan, maar een naklotseffect van de getijdengolf die rond Antarctica door de Zuid-Pacific, Zuid-Indische Oceaan en Zuid-Atlantische oceaan trok 2 dagen geleden.
http://www.wetenscha...post__p__627338
Echter, een dikke honderd kilometer uit onze kust is er middenin de noordzee een punt waar helemaal geen getij is (en toch die maan overkomt, eens per dag). In Terneuzen staat de maan op zijn hoogst tussen de 2 en 3 uur vóór hoogwater, aan de Norfolkkust een uur of 3-4 ná hoogwater.
beter goed gejat dan slecht gemaakt:
http://www.nibla.nl/...kunde/getijden/
(Niels Blaauw)
- getijden 634 keer bekeken
(klik op afbeelding voor geanimeerde weergave)
Er is dus plaatselijk geen enkele relatie tussen de actuele maanstand en het getij, want die maan doet er op reis van de Nederlandse naar de Engelse kust maar een kwartiertje of zo over. Getij en maanstand hebben wél een ongeveer gelijk ritme. Bij nagenoeg dezelfde maanstand is het in Norfolk dus bijv hoog- terwijl het in Nederland laagwater is.
Boodschap:
Altijd oppassen als je in stromend water zwemt, ook in rivieren. Maar maak ze in vredesnaam niet wijs dat dat is omdat ze door de aantrekkingskracht van de maan worden meegesleurd.