1 van 1

Problem-Solving Strategies

Geplaatst: vr 07 mar 2014, 23:05
door Th.B
Ik zit met het volgende:

Ik heb zojuist 'Problem-Solving Strategies' van A. Engel binnengekregen op bestelling, en na het even doorgenomen te hebben valt mij het volgende op (wat overigens ook al in de inleiding stond, maar goed): de indeling van het boek is niet echt geordend op moeilijkheid.

Nu ben ik iemand die behoorlijk wat ervaring heeft met olympiade-opgaven en er ook aardig mee uit de voeten kan. Dit boek werkt echter al snel richting IMO-niveau en de uitleg bij hoofdstuk 1 (invarianten) is meteen pittig.

Heeft iemand misschien ervaring met het boek? Weten jullie hoe ik dit het best kan aanpakken?

P.S. Het is overigens wel een briljant boek, ik heb nu niet zo veel zin meer in de examens van mijn andere vakken :)

Re: Problem-Solving Strategies

Geplaatst: za 08 mar 2014, 04:51
door 317070
Heeft iemand misschien ervaring met het boek? Weten jullie hoe ik dit het best kan aanpakken?
Ik weet niet meer of het exact dat boek was dat ik nog gelezen heb toen ik mijn olympiades deed, het was in ieder geval gelijkaardig. ( )

Hoe aanpakken? Scheur alle oplossingen uit het boek zodat je ze niet kunt lezen en verbrand ze. Je hebt die toch nooit meer nodig. Lees daarna de voorbeeldopgaven allemaal door (kost niet zo veel tijd) en probeer dan de oefeningen op te lossen, alle 300-400 in het volledige boek door elkaar, in volgorde naar voorkeur. Ze staan inderdaad niet volgens moeilijkheidsgraad, die moeilijkheid inschatten is dus net een deel van de oefening.

Trust me, zeker in het begin en ondanks dat je de methode kent van het gezochte bewijs gaan ze veel tijd kosten. Maar het gewonnen inzicht betaald zich echt uit in the long run. En het blijft blijkbaar plakken, vraag 22 pagina 10 heb ik net in vijf minuutjes gevonden :)

Re: Problem-Solving Strategies

Geplaatst: za 08 mar 2014, 09:09
door PeterPan
Ik heb het boek zelf ook. Bekijk aandachtig de voorbeelden met hun oplossingen.

Of een opgaven moeilijk is of makkelijk is moeilijk te zeggen. Wat voor de een moeilijk is, kan voor de ander weer makkelijk zijn. Probeer de opgaven op te lossen.

Doe eerst een serieuse poging om een probleem op te lossen. Kom je er niet uit, kijk dan naar de oplossing.

Als je na het lezen van de oplossing je voor het hoofd slaat en zegt waarom heb ik dan niet gezien, dan heb je er iets van geleerd. En dat is toch de opzet.

Je leert niets van een probleem dat je niet opgelost krijgt. Dat levert alleen ergernis op en je verliest er kostbare tijd mee. Wees trots en geniet van de problemen die je wel opgelost krijgt.

Bedenk dat niemand in staat is alle problemen op te lossen.

Re: Problem-Solving Strategies

Geplaatst: za 08 mar 2014, 22:18
door Th.B
Bedankt voor het advies allemaal!

Ik ga niet tegen mezelf zeggen dat dit boek toch al zo'n hoog niveau is en dat ik me er niet voor moet schamen als ik het niet snap. Dan zou ik het niet gekocht hebben.

Ik kan de opbouw van iedere oplossing goed volgen en ik heb een aantal problemen aangepakt. Sommigen zag ik (vrijwel) meteen, anderen niet. Ik doe eigenlijk alles een beetje door elkaar heen, ik heb de theorie en de voorbeelden van H1, 2 en 3 nu doorgenomen.

Mijn doel is om uiteindelijk ooit op het niveau van de IMC te komen, maar mogelijkheden tot deelname zijn er volgens mij vrij weinig in Nederland...