Beste forumleden,
Wellicht niet een veel voorkomend soort vraag Momenteel ben ik mij aan het inlezen als voorbereiding op een proef op vierzijdig vrij opgelegde platen (vierkant van vorm) belast door een gelijkmatig verdeelde belasting over de gehele plaat.
Het doel is hierbij wat te kunnen zeggen over grotere platen (prototype). Uitgaande van een plaat van 5400x5400x240 mm is de wapening bepaald. Waarbij staven rond 10 toegepast worden.
De proeven zullen echter niet op ware schaal uitgevoerd worden. Dit is vanwege de capaciteit/kosten niet mogelijk. Om die reden zullen de platen een afmeting krijgen van circa 0,9x0,9 m met een dikte van 40mm (schaal 1:6).
*) Is het gangbaar de wapening dan ook 1:6 te verschalen? Dus staven van 1,7mm toe te passen (volieregaas oid, zoals gebruikt in CUR 26B). "Normale" wapeningsstaven worden slechts tot circa 6 mm verkocht.
Nu vraag ik mij tevens af hoe, met behulp van de uitkomsten van de schaalproef, uitspraken gedaan kunnen worden over de oorspronkelijke plaat.
*) Hoe kunnen waardes als doorbuiging, scheurwijdte verschaald worden naar het prototype. Immers, een groter volume betekend een grotere kans op bezwijken en dus een kleinere sterkte (kleinere plaat=grotere sterkte). Kortom zijn er handleidingen voor schaalwetten, of voorbeelden?
Graag hoor ik van jullie.