1 van 1

Thermometer

Geplaatst: ma 01 dec 2014, 16:42
door Rwinarwina Zwina
Waar moet men de thermometer houden voor het bepalen v/h kookpunt?

Re: Thermometer

Geplaatst: ma 01 dec 2014, 16:45
door Fuzzwood
Ik zou zeggen ergens in de oplossing. De thermometer op tafel laten liggen zal weinig effect hebben. Ergo, lever wat meer context, dan krijg je ook bruikbaardere antwoorden ;)

Re: Thermometer

Geplaatst: ma 01 dec 2014, 16:54
door Rwinarwina Zwina
Oei sorry,  in een kokende vloeistof dus.

Waar moet men de thermometer houden voor het bepalen v/h kookpunt in een kokende vloeistof?

Re: Thermometer

Geplaatst: ma 01 dec 2014, 17:10
door Michel Uphoff
Ergens in het midden liefst, in ieder geval mag de thermometer de hete bodem of de mogelijk koelere wand niet raken.

 

Als je heel precies zou kunnen meten, dan zou je constateren dat het kookpunt van een vloeistof bij de bodem wat hoger ligt dan bovenin, omdat bij de bodem er wat meer vloeistofdruk is. Denk maar aan de black smokers op de oceaanbodem, ondanks dat het water daar vaak veel meer dan 100 graden heet is kookt het door de hoge druk op die diepte niet.
En andersom kost het koken van aardappels hoog in de bergen behoorlijk meer tijd, omdat daar door de lagere druk het water bij een lagere temperatuur al kookt. Op 5 km hoogte is dat bij ongeveer 83 graden.
 
Maar onder huis tuin en keuken omstandigheden mag je het drukverschil in een pannetje oid. wel verwaarlozen. Dat water wordt door het koken voldoende gemengd.