1 van 1
tijdens het koken
Geplaatst: zo 14 dec 2014, 18:48
door Rwinarwina Zwina
Bij het toevoegen van warmte tijdens het koken zal er geen verandering brengen op temperatuur. Naar waar gaat de aangevoerde energie dan wel naartoe ?
Re: tijdens het koken
Geplaatst: zo 14 dec 2014, 19:39
door the4dimensions
Tussen de deeltjes van een vloeistof zijn er ook nog verscheidene aantrekkingskrachten die eerst moeten gebroken worden, bv. waterstofbruggen bij water, tussen ionen in een vloeistof,... Eenmaal die grotendeels weg zijn, kunnen de deeltjes genoeg snelheid krijgen en aan het oppervlak ontsnappen = verdampen.
Dat is toch wat ik denk
Re: tijdens het koken
Geplaatst: vr 19 dec 2014, 00:46
door cock
Tussen de deeltjes van een vloeistof zijn er ook nog verscheidene aantrekkingskrachten die eerst moeten gebroken worden,
Dag The4dimensions,
Het is zeer aannemelijk dat het temperatuurverlies bij verdamping, te maken heeft met de aantrekkingskrachten die blijkbaar door warmte gebroken worden, en dat dit proces alle toegevoegde warmte opgebruikt. Maar kan u mij dan eens uitleggen waarom water in vacuüm kookt bij relatief lage temperatuur, zonder toevoeging van warmte?
Re: tijdens het koken
Geplaatst: vr 19 dec 2014, 09:27
door Fuzzwood
Heb je al eens aan de container gevoeld als je iets onder vacuum laat verdampen?
Re: tijdens het koken
Geplaatst: vr 19 dec 2014, 18:17
door Flisk
@zwina
Het koken zal dan gewoon sneller gaan. Je kan dit eens uittesten op een fornuis, laat een pot water koken op een laag vuurtje. Verhoog dan de warmte en je zal zien dat het opeens harder zal beginnen koken.
Re: tijdens het koken
Geplaatst: vr 19 dec 2014, 18:17
door the4dimensions
Even ter bevestiging:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Latente_warmte
cock schreef:
Dag The4dimensions,
Het is zeer aannemelijk dat het temperatuurverlies bij verdamping, te maken heeft met de aantrekkingskrachten die blijkbaar door warmte gebroken worden, en dat dit proces alle toegevoegde warmte opgebruikt. Maar kan u mij dan eens uitleggen waarom water in vacuüm kookt bij relatief lage temperatuur, zonder toevoeging van warmte?
Zo te zien is deze vraag al eens gesteld geweest:
http://sciencetalk.nl/forum/index.php/topic/118471-waarom-kookt-water-in-een-vacuum/