anusthesist schreef:
Als het universum zich uitdijt (door de waargenomen roodverschuiving van sterrenstelsels) hoe kan het dan, dat twee sterrenstelsel uiteindelijk naar elkaar toe bewegen? Zwaartekracht?
Inderdaad, en daar kan ik het bij laten, maar astronomie is zo een prachtig wetenschapsterrein dat het mij telkens weer enthousiast maakt meer te vertellen dan gevraagd:
Als je de bewegingen in het heelal versneld zou afspelen, zie je dat niet alleen de sterrenstelsels roteren, maar ook dat er sterrenstelsels zijn die a.g.v. de onderlinge gravitatie groepjes vormen en t.o.v. elkaar bewegen. De Melkweg speelt samen met de Andromedanevel de hoofdrol in de local group, waar nog een paar handen vol dwergstelsels deel van uit maken:
- local group 1433 keer bekeken
De local group. Bron: Andrew Z. Colvin. Klik op de afbeelding voor grote weergave.
In de local group bevindt zich onder andere het Sagittarius dwergstelsel, dat ook met de Melkweg 'botst', en in het verleden al een paar keer langsgekomen is. Uit deze simulatie zou blijken dat de vorming van de spiraalarmen van onze Melkweg wel eens (deels) het gevolg zou kunnen zijn van de gravitationele interactie met dit relatief kleine (20 miljoen sterren, 10.000 lichtjaar) stelsel.
[sharedmedia=core:attachments:14820]
Sagittarius-Melkweg samensmelting, bron Scientific American. Animatie m.u.
Botsen moet hier niet al te letterlijk worden opgevat, de kans dat bijvoorbeeld sterren elkaar onderling raken is uitermate gering. Dat geldt echter niet voor het interstellaire gas en stof. Bij zo'n samensmelting kunnen lokale verdichtingen in dat gas ontstaan, die de vorming van sterren ter plaatse sterk bevorderen. Hieronder een voorbeeld van het sterrenstelsel NGC 7714 dat met NGC 7715 aan het samensmelten is. Rechtsonder een inzetje van beide stelsels, de grote foto omvat alleen NGC 7714. De Hubble foto laat zien dat er enorme vervormingen optreden en dat in een lange slingerende strook de interstellaire gasdichtheid zo sterk is opgelopen dat daar talloze zeer zware en heldere blauwe reuzensterren zijn gevormd:
- heic1503a 1432 keer bekeken
Merger ngc 7714 en 7715 Bron: Esa/Nasa. Klik op de afbeelding voor grote weergave.
Anderzijds kan het bij grotere onderlinge snelheden zo zijn, dat een stelsel dwars door een cluster schiet en tijdens deze 'botsing' alle interstellaire gas in een slipstream van honderdduizenden lichtjaren achter laat. Het stelsel wordt dan door gebrek aan interstellair materiaal 'uitgehongerd' en zal vrijwel geen nieuwe sterren meer produceren. Hier een mooi voorbeeld van zo'n verhongerend stelsel. ESO 137-001 boort zich met miljoenen kilometers per uur door het intergalactische medium van de Norma cluster en laat haar door de botsing gloeiend hete interstellaire gas achter in een lange staart, die niet door de Hubble telescoop gezien wordt, maar wel door de röntgen satelliet Chandra. Een bijzondere combinatie van twee opnames!
- ESO 137-001 1432 keer bekeken
ESO 137-001, bron: Nasa (Hubble en Chandra ruimtetelescopen). Klik op de afbeelding voor grote weergave.
Onze lokale cluster maakt weer deel uit van een groter cluster (Virgo), en samen vormen een aantal grotere clusters volgens de meest recente onderzoeken weer superclusters zoals 'ons' supecluster Laniakea:
- laniakea 1432 keer bekeken
Het supercluster Laniakea, met ongeveer in het hart de Melkweg.
Binnen deze clusters van sterrenstelsels is de onderlinge gravitatie nog zo sterk dat de expansie van het heelal zelf er naar verwachting geen invloed op heeft, de onderdelen zijn gravitatiegebonden. Maar binnen deze clusters zwermen de sterrenstelsels rond en door elkaar heen als bijen rond de korf.
De meeste grote sterrenstelsels hebben een aantal kleinere kompanen die als planeten rond het stelsel draaien en er waarschijnlijk nooit mee zullen botsen, en ook grotere stelsel kunnen rond elkaar of rond een gemeenschappelijk barycentrum roteren.
Maar de sporadische botsingen van stelsels zijn in de lange geschiedenis van het heelal toch zo talrijk dat verondersteld wordt dat ze tot de belangrijkste vormingsprocessen van sterrenstelsels behoren en dus dat de eigenschappen van veel stelsels in grote mate afhangen van hun botsingsverleden.
Gaia zal ons naar gehoopt over een aantal jaren veel meer leren over ondermeer de (botsings) geschiedenis van onze Melkweg. Hoe dat in zijn werk gaat valt
hier te lezen.