1 van 1

Zonnespectrum

Geplaatst: do 26 mar 2015, 22:09
door wfhvw
Hallo,
 
Wat ik begrepen heb is volgende:
- de lichtfrequentie uitgezonden door een atoom is gerelateerd aan de sprong van een elektron naar een meer naar buiten gelegen baan
- voor alle bekende elementen vanaf waterstof tot en met hupeldepup zijn de elektronen banen/afstanden bekend
 
Is het licht spectrum wat de zon uitzend nu continu, wat dat 'continu' ook betekenen mag (even de aan het oppervlak filterende gassen daargelaten) of bestaat het licht spectrum uit een x-aantal vaste frequenties en zitten er zwarte gebieden tussen?
 
ben benieuwd, groet,
 
Henk
 
 

Re: Zonnespectrum

Geplaatst: vr 27 mar 2015, 16:26
door Michel Uphoff
Er zijn meer manieren om fotonen te creëren dan alleen via de 'discrete' sprongen van elektronen. Denk bijvoorbeeld aan de productie van fotonen bij annihilatie van elektronen en positronen, of aan synchrotronstraling als elektronen snel door een magnetisch veld schieten.

 

Maar ook de discrete sprongen waar jij op doelt hebben door het onzekerheidsprincipe van Heisenberg al een (zeer geringe) spreiding. Verder treden er allerlei spreidingseffecten op door botsingen, gasbewegingen, Doppler effecten, energieverlies door Compton verstrooiing en waarschijnlijk nog wel wat meer effecten.

 

Denk maar aan een heet gas met daarin een ons tegemoet snellend atoom en een dat van ons af reist. Bij beiden valt een elektron terug over dezelfde orbitalen. De ontvangen frequentie van beide uitgezonden fotonen zal door de blauw en roodverschuiving toch verschillen.

 

Er zitten dus in het spectrum van het Zonlicht zo bezien geen 'zwarte' gebieden, maar er is wel absorptie zoals je zelf al opmerkte. Die absorptie treedt op in de Zon en haar atmosfeer en in die van de Aarde en zorgt voor donkere lijnen in het spectrum.

Re: Zonnespectrum

Geplaatst: vr 27 mar 2015, 18:54
door xansid
Jij denkt precies andersom dan wat er gebeurt wfhvw.

Jij bedoeld volgens mij dat het licht van de zon wordt uitgezonden door de sprongen van elektronen van de elementen die in de zon zitten. Dus dat daardoor alleen het licht met de specifieke frequenties van de elementen die veel in de zon voorkomen uitgezonden zou worden.
 
Wat er gebeurd is juist precies andersom. Zoals Michel Uphoff uitlegde wordt er een nagenoeg continu spectrum aan fotonen binnen in de zon gecreëerd, maar worden deze fotonen geabsorbeerd door de elektronen van bijvoorbeeld helium en waterstof. Deze absorberen alleen die fotonen die overeenkomen met de sprongen van hun elektronenbanen. Daardoor is het spectrum van het zonlicht wat wij op aarde ontvangen niet meer continue, het mist namelijk de frequenties die door helium en waterstof zijn opgevangen.
 
Dit is hoe men weet uit welke elementen de zon en andere sterren bestaan, door hun spectrum te analyseren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fraunhoferlijnen

Re: Zonnespectrum

Geplaatst: za 06 jun 2015, 22:26
door wfhvw
Hallo Michel en xansid,
 
ik heb me nooit gerealiseerd dat er nog zo veel andere processen spelen.
 
bedank voor de reactie.
 
groet,
 
Henk