1 van 1
afbuiging in elektromagnetisch veld
Geplaatst: vr 27 mar 2015, 14:59
door always
Een elektromagnetisch (em) veld heeft geen lading. Maar als je er een deeltje doorheen stuurt wordt die toch afgebogen. Hoe kan een neutraal of geladen deeltje zoals een neutron of proton/elektron of foton dan toch afgebogen worden?
Of worden alleen geladen deeltjes afgebogen? Zo ja hoe kan dat dan?
Re: afbuiging in elektromagnetisch veld
Geplaatst: vr 27 mar 2015, 21:45
door physicalattraction
Volgens mij maak je het te ingewikkeld door elkaar door termen door elkaar heen te gebruiken. Wat bedoel je met: een EM veld heeft geen lading? Velden hebben geen lading, deeltjes hebben lading. Deze ladingen veroorzaken vervolgens een EM veld.
Ongeladen deeltjes worden ook niet afgebogen door een EM veld. Samengestelde deeltjes kunnen eventueel nog afgebogen worden door dipoolwerking, maar dit is in principe al een tweede orde effect. Ik neem aan dat je hier niet op doelt. Kun je een voorbeeld geven van een ongeladen deeltje dat afgebogen wordt in een EM veld?
Re: afbuiging in elektromagnetisch veld
Geplaatst: vr 27 mar 2015, 22:03
door Anton_v_U
een EM veld heeft geen lading, net zo min als een gravitatieveld lading heeft.
Een EM veld wordt veroorzaakt door (bewegende) lading en ze beïnvloeden (bewegende) lading.
Neutrale deeltjes worden niet beïnvloed door een EM veld. Daarom heten ze (elektrisch) neutraal.
ps had de reactie van physicalattraction nog niet gezien. Maar we spreken elkaar zo te zien niet tegen.
Re: afbuiging in elektromagnetisch veld
Geplaatst: za 28 mar 2015, 13:48
door always
Ok alleen een geladen deeltje wordt dus afgebogen door een emveld, zoals een elektron en proton. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Immers waardoor zou een lading reageren met iets neutraals/ongeladen? Alleen plussen en minnen stoten en trekken elkaar toch?
Wat wordt eigenlijk bedoeld met een samengesteld deeltje? Is dat een proton en neutron die opgebouwd zijn uit quarks? En gaan de geladen quarks van een neutron dan wel een reactie aan met het emveld, maar met als netto resultaat nul?
Re: afbuiging in elektromagnetisch veld
Geplaatst: ma 30 mar 2015, 10:10
door physicalattraction
Je moet oppassen dat je klassieke en kwantummechanische concepten niet door elkaar gaat gebruiken. Klassiek gezien veroorzaakt een lading een EM veld, welke andere ladingen afbuigt. Ongeladen deeltjes worden niet afgebogen door een EM veld. Kwantummechanisch gezien wisselen geladen deeltjes (virtuele of reële) fotonen uit. Het ene deeltje emitteert een foton, de ander absorbeert het. Klassiek gezien stoot een elektron dus een elektron af, maar kwantummechanisch gezien is er geen directe interactie tussen beide, er zal altijd een tussenliggende stap met een foton zijn.
Een samengesteld deeltje is elk deeltje dat geen elementair deeltje is. Een elementair deeltje is een deeltje wat volgens de huidige theorie (standaardmodel) niet is opgebouwd uit kleinere bouwstenen. Er zijn maar een handjevol elementaire deeltjes, die eenvoudig zelf op te zoeken zijn voor je. Een proton en neutron is opgebouwd uit quarks, dus wel opgebouwd uit kleinere bouwstenen, dus geen elementair deeltje, dus wel een samengesteld deeltje. Je hebt gelijk dat de quarks wel een interactie aangaan met het EM veld (of kwantummechanisch gezegd: dat quarks een interactie matrix element met het foton groter dan nul hebben), maar met als netto resultaat nul.