1 van 1
fluxenergie
Geplaatst: zo 07 jun 2015, 17:17
door Christoph Ronken
Nu zit ik al weken op een idee te denken of het niet mogelijk zou zijn om de wereld draaiende te houden op fluxenergie. Als we gewoon in alledaagse voorwerpen die bijvoorbeeld rond draaien een spoel en een magneet plaatsen, zal er steeds een fluxenergie ontstaan bij iedere rotatie. Als je die energie dan opslaat, zal er toch een zekere energie opgeslagen worden? Dat kan men toch ook op grotere schaal toepassen. Ik verwijs hierbij naar bijvoorbeeld een speeltuin die energie opwekt met fluxenergie (bestaat al). Ook zou dat misschien de toekomst kunnen worden, niet? Als je bedenkt dat je ipv kerncentrales gewoon energie kan maken uit mensen die als werk dan gewoon fietsen op een hometrainer en zo energie opwekken. Dat creëert op zich ook werkgelegenheid. Echter wat ik zelf niet weet is of het rendement van de energie die je eruithaalt groot genoeg is om dus bijvoorbeeld een heel land van energie te voorzien.vandaar dat ik het hier plaats.
Re: fluxenergie
Geplaatst: zo 07 jun 2015, 17:46
door Anton_v_U
Een topwielrenner trapt ongeveer 6W per kilogram lichaamsgewicht en hij houdt dat ruim een halfuur vol. Dat heb je zo ongeveer nodig op de slotklim als je de etappe naar Alpe d Huez wilt winnen. Dat is dus minder dan een halve kiloWatt per persoon. Je hebt dus 4 toprenners nodig om een gewone waterkoker te voorzien. Gezien het honorarium van toprenners wordt het een duur kopje thee.
Re: fluxenergie
Geplaatst: zo 07 jun 2015, 20:20
door Michel Uphoff
Een mens verbruikt ongeveer 100 Watt. Het meeste daarvan is voor het op temperatuur houden van ons lichaam. Beweging vormt een vrij bescheiden deel van dit energiegebruik. Het rendement is bij beweging ook nog eens vrij laag, ongeveer 75% van de energie die we in beweging steken wordt omgezet in warmte. Laten we eens veel te optimistisch stellen dat ieder mens 25 Watt * 16 uur = 0,4 KWh per dag aan pure bewegingsenergie zou kunnen leveren.
Een Nederlander verbruikt ongeveer 193 KWh per dag aan energie.
- Image1 486 keer bekeken
Daar zit dus een factor 500 tussen.
Los daarvan, die extra energie is beslist niet gratis, duur zelfs. Want die moet er (in viervoud) wel bij-gegeten worden.
Re: fluxenergie
Geplaatst: zo 07 jun 2015, 22:40
door Jan van de Velde
Michel Uphoff schreef:
Daar zit dus een factor 500 tussen.
En die factor is dus het verschil tussen een modern leven en een leven als jager/verzamelaar: energiebronnen het werk voor je laten doen zodat je zelf op vakantie kunt
Re: fluxenergie
Geplaatst: ma 08 jun 2015, 06:39
door Anton_v_U
Yes, het komt er op neer dat ieder van ons veel meer energie gebruikt uit externe bronnen dan we zelf fysiek kunnen vrijmaken uit ons voedsel. Veel en veel meer, je komt niet eens in de buurt, zelfs al zit je de hele dag in de sportschool.
Jagers/verzamelaars hadden geen auto's koelkasten, magnetrons, vliegtuigen, televisies, productieprocessen voor van alles enz. Toch was hun leven waarschijnlijk vermoeiender dan het onze.
Re: fluxenergie
Geplaatst: ma 08 jun 2015, 08:44
door physicalattraction
@Michel: Kun je een bronverwijzing van je getallen geven? Ik snap niet helemaal wat waaronder valt.
Re: fluxenergie
Geplaatst: ma 08 jun 2015, 13:45
door Michel Uphoff
Het plaatje blijkt opgemaakt aan de hand van een interpretatie van de CBS energieverbruik cijfers:
klik
Deze bron komt wat lager uit, op 152 KWh per persoon per dag, en
hier komen ze op ongeveer 167 KWh pppd (600MJ).
Uit bijgevoegde tabel blijkt dat in 2011 in de USA het verbruik per capita ongeveer 250 KWh per dag was (312 MBtu/year)
Voor het spierrendement van 25% en het energieverbruik van het menselijk lichaam per dag:
klik ,
klik ,
klik