1 van 1

zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 20:49
door gallo
Voor zover ik mij herinner valt de zwaartekracht niet eenduidig uit te drukken, het is niet altijd precies 9,81m/s2. Die waarde varieert per locatie (niet homogene aardbol) daar kan ik wel wat over terugvinden, maar voor zover ik me dus herinner varieerde die ook in tijd. Dus als je op 1 locatie de zwaartekracht een uur lang meet, krijg je de ene seconde toch een net iets andere waarde dan in een andere seconde.
 
Mijn vraag: die variatie door de tijd, is dat zo?
 
Vervolgvraag: zo ja, is die variatie ook wel eens in kaart gebracht? kan ik daar ergens gegevens over vinden? gewoon de simpele meetgegevens. Zodat ik bijvoorbeeld de gemiddelde piek-dal-tijd kan bepalen.
 
 

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 21:01
door Professor Puntje
De zon en maan trekken ook aan ons.

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 21:25
door gallo
dus dat betekent dan 1 piek en 1 dal per dag?

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 21:51
door Professor Puntje
Dat durf ik niet te zeggen. De getijden werken ook net iets anders dan je zou denken. In elk geval lijkt een kleine periodieke variatie in de valversnelling mij goed voorstelbaar. Hoe het precies zit weet ik niet.

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 22:18
door gallo
Ok, bedankt voor de verduidelijking!
 
Ik hoop eigenlijk nog steeds ergens gewoon een reeks meetgegevens te vinden maar dat blijkt erg moeilijk.

 

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 22:20
door Anton_v_U
De zwaartekracht van de aarde: 9,81 N per kilo massa geldt alleen voor de aarde en alleen in de buurt van het aardoppervlak.
Het hangt alleen af van de grootte van de massa's (de aarde en het voorwerp in dit geval) en de afstand tussen de zwaartepunten van de voorwerpen (gewoonlijk de straal van de aarde).
 
Dat varieert niet in de tijd (zolang de massa en straal van de aarde niet merkbaar verandert). Een kleine periodieke verandering van de valversnelling vind ik nauwelijks voorstelbaar.
 
Omdat de aarde niet homogeen is en omdat de draaiing van de aarde de valversnelling op de evenaar vermindert en op de polen (uiteinden van de draaias van de aarde) niet, varieert de valversnelling, i.h.a. kleiner bij de evenaar en een beetje groter nabij grota massa's (bijvoorbeeld het landijs van Groendland) is de gravitatieversnelling niet overal op aarde hetzelfde.
 
Getijdekrachten is iets heel anders (en veel ingewikkelder). Probeer maar eens te verklaren hoe de aantrekkingskracht van de maan aan de andere kant van de aarde (dus het verst van de maan) vloed kan veroorzaken.

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 22:23
door Jan van de Velde
gallo schreef: dus dat betekent dan 1 piek en 1 dal per dag?
ruwweg twee pieken en twee dalen op 24 uur en 25 minuten, net als het getij, maar wel op andere tijdstippen, want het watergetij is een ingewikkeld verhaal van rondklotsend water.
Maar, als je onder de volle maan gaat staan ben je een tikje lichter ja.... 
gallo schreef:  de ene seconde toch een net iets andere waarde dan in een andere seconde.
 
dan zul je toch wel heel ver achter de komma moeten gaan, waarvoor kan dat interessant zijn? 
 

Opmerking moderator

verplaatst naar klassieke mechanica

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 22:39
door Professor Puntje
Hier staat iets over de orde van grootte van het effect:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth#Other_factors

Re: zwaartekracht

Geplaatst: ma 26 okt 2015, 22:56
door gallo
Jan van de Velde schreef: dan zul je toch wel heel ver achter de komma moeten gaan, waarvoor kan dat interessant zijn? 
 
Goede vraag. Ik verbaasde me er gewoon over dat het niet exact bepaald is, terwijl de meeste 'constanten' dat wel zijn. Waarvoor het interessant kan zijn is dan ook een beetje afhankelijk van de resultaten, als nou zou blijken dat het elke seconde precies 0,01 m/s2 toe of afneemt zou dat toch wel opmerkelijk zijn. waardoor komt dat dan. enz enz enz.
 
Professor Puntje schreef: Hier staat iets over de orde van grootte van het effect:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth#Other_factors
In air, objects experience a supporting buoyancy force which reduces the apparent strength of gravity (as measured by an object's weight). The magnitude of the effect depends on air density (and hence air pressure); see Apparent weight for details.
The gravitational effects of the Moon and the Sun (also the cause of the tides) have a very small effect on the apparent strength of Earth's gravity, depending on their relative positions; typical variations are 2 µm/s2 (0.2 mGal) over the course of a day.
Bedankt. Veel duidelijker dan dit kan niet.
 
Waarschijnlijk hebben dus zelfs, heeeeel ver achter de komma, wolken en 'zware molekulen in de atmosfeer' er invloed op, dus eigenlijk valt dit experimenteel vrijwel onmogelijk 100% correct te meten. 

Maar goed genoeg om het te gebruiken. Das dan in ieder geval fijn   8-)

Re: zwaartekracht

Geplaatst: di 27 okt 2015, 00:04
door Jan van de Velde
gallo schreef:  
Ik verbaasde me er gewoon over dat het niet exact bepaald is, terwijl de meeste 'constanten' dat wel zijn. 
Maar het is ook helemaal geen constante, in de zin van onveranderlijkheid ondanks tijd of plaats, en dus sowieso nooit exact te bepalen voor publicatie in een tabellenboek.
 
Het is overigens wel degelijk, zoals alles weliswaar binnen de beperkingen van je meetapparatuur, heel nauwkeurig te meten. Maar tevens geldt voor alle meetapparatuur dat die nooit oneindig nauwkeurig zal zijn.  

Re: zwaartekracht

Geplaatst: di 27 okt 2015, 00:35
door Michel Uphoff
Ik verbaasde me er gewoon over dat het niet exact bepaald is, terwijl de meeste 'constanten' dat wel zijn.
 
Er is een groot verschil tussen de zwaartekrachtconstante en constante zwaartekracht.
 
De eerste is wel degelijk een (heel moeilijk tot ver achter de komma te bepalen) universele constante.
 
Dat de versnelling van de zwaartekracht op Aarde niet constant is door onder meer de wisselende oriëntatie t.o.v. de Maan en de Zon, lokale dichtheidsverschillen, aardrotatie en onrondheid van de Aarde is zeker waar. Een volwassene man van 75 kg kan een halve gram lichter of zwaarder wegen naargelang de Maan zich recht boven zijn hoofd of onder zijn voeten bevindt. Hij kan wel 350 gram zwaarder worden als hij van de evenaar naar een van de polen verhuist.
 
En als je het zeer nauwkeurig zou meten wijzigt je gewicht voortdurend door andere kleine invloeden van eb en vloed, planeten, zelfs mensenmassa's. Onder meer het Ligo experiment (klik) moet met allerhande zwaartekrachtvariaties rekening houden omdat het zo extreem nauwkeurig meet.
 
Maar de zwaartekrachtconstante varieert dus niet.