Men leest geregeld dat (al dan niet professionele) wetenschappers wiskundige bezigheden waarderen als manier om hun geest tot rust te brengen en hun dagelijkse zorgen van zich af te zetten. Vragen:
- Wat zijn jullie ervaringen?
- Is er ook psychologisch onderzoek naar gedaan of het inderdaad zo is?
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: zo 01 nov 2015, 19:35
door joyb
Ik merk dat wanneer ik een bepaald onderwerp in de wiskunde leuk vind en het snap, dat ik in een hyperfocus zit en ontspannen wordt van het maken van de opgaven. Maar wanneer ik het niet leuk vind of het niet snap, is het erg frustrerend en bezorgt het mij stress.
Of er psychologisch onderzoek naar is gedaan zou ik niet weten.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: zo 01 nov 2015, 20:22
door Anton_v_U
Mijn persoonlijke ervaring is dat wiskundige bezigheden tamelijk frustrerend kunnen zijn. Ik ken ook het moment dat je oplossingen vind voor een ingewikkeld probleem na een worsteling die aanvankelijk hopeloos leek. Dat is een euforische ervaring en voor mensen die slimmer zijn dan ik en dit vaker meemaken is het vast verslavend.
Psychologisch gezien is het een overlevingsstrategie als je pretendeert moeilijke taken volledig onder controle te hebben. We zien wel vaker dat managers en experts proberen hun imago in stand te houden door naar de buitenwereld de indruk te geven dat alles volledig onder controle is. Als ik een beetje onrustig ben dan ontspan ik mij door vreselijk complexe wiskundeproblemen op te lossen. Klinkt wel stoer toch? Zeker voor een wetenschapper. Ik geloof er alleen geen bal van.
Maar goed, ik ben geen wetenschapper en een psycholoog van de koude grond.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: zo 01 nov 2015, 20:30
door Professor Puntje
Wanneer het niet wil lukken kan het inderdaad behoorlijk frustrerend zijn, althans dat is mijn ervaring. Maar ja, dat geldt nagenoeg overal voor....
Problemen mogen niet te moeilijk zijn, maar ook niet te makkelijk:
Wat ik vooral fijn vind van wiskunde is dat het vast staat. Iets is wel zo of iets is niet zo. Bovendien vallen feiten ook door normale mensen eenvoudig te controleren met een simpele zakrekenmachine, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de massa van de zon of een atoom, of de relativistische effecten bij reizen met de lichtsnelheid, waarbij je er eigenlijk min of meer maar op moet vertrouwen op dat de informatie die je van hogere hand krijgt klopt.
Die verifieerbaarheid en controleerbaarheid van wiskunde biedt 100% zekerheid, en die zekerheid zal ongetwijfeld rust bieden.
Misschien is het ook wel zo dat mensen pas geinterresseerd in wiskunde raken wanneer hun vertrouwen in de hogere hand zo geschaad is dat ze niet meer zomaar alles voor waar aannemen. Of dat zo is weet ik niet maar het zou opzich wel interessant zijn om te onderzoeken. Bij mij persoonlijk is dat namelijk denk ik wel geval. Vroeger kon je me om precies dezelfde reden (dat het allemaal al vaststaat en bekend is) namelijk echt niet warm maken voor wiskunde. Maar tegenwoordig heb ik bij zoveel dingen mijn vraagtekens dat ik graag zelf wil kunnen controleren of informatie ook echt klopt. Bij wiskunde is die mogelijkheid nog aanwezig.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: wo 04 nov 2015, 18:50
door Professor Puntje
@ gallo
Dat zou best eens zo kunnen zijn dat die vastigheid en eenduidigheid van de wiskunde prettig is wanneer de hectiek van het dagelijks leven je te veel wordt.
Ook is het prettig dat je veel wiskunde zelf kunt controleren, maar dat geldt beslist niet voor alle wiskunde. Er verschijnen tegenwoordig bewijzen van honderden bladzijden waarvoor je jaren moet studeren om zelfs maar te kunnen lezen wat er staat.
Zoveel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van algemeen geaccepteerde wiskundige kennis heb ik niet meer. Het bleek steeds te kloppen. Hoogstens zou ik sommige dingen anders gepresenteerd hebben.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: wo 04 nov 2015, 18:53
door Thionyl
Als puzzelen onder je topic valt, dan is dat zeker iets wat relexd. Geen tijd en/of andere druk
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: wo 04 nov 2015, 19:01
door Professor Puntje
Thionyl schreef:
Als puzzelen onder je topic valt, dan is dat zeker iets wat relexd. Geen tijd en/of andere druk
Veel puzzels vallen onder het hoofdje recreatieve wiskunde. Een leuk voorbeeld.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: za 19 dec 2015, 07:19
door descheleschilder
Precies. Recreëren geeft veel meer een gevoel van relaxedheid dan de zogenaamde `serieuze wiskunde`, die in mijn ogen toch iets meer stress veroorzaakt. Als je `serieuze` wiskunde voor je plezier bedrijft dan is het geen `serieuze` wiskunde meer, maar ook een soort recreatieve wiskunde, met dat verschil dat de raadsels veel strenger, riogoreus en in een moeilijkere taal beschreven worden. Maar als iemand dat voor zijn plezier doet blijft het recreatieve wiskunde.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: za 19 dec 2015, 07:34
door Ruud1234
Alles waar je plezier in hebt is rustgevend.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor muziek.
Of het ook voor Horrofilms kijken geldt durf ik niet te zeggen.
Mogelijk is dat een uitzondering op de regel.
Re: Heeft wiskunde een rustgevende werking?
Geplaatst: za 19 dec 2015, 11:38
door descheleschilder
Dat is precies wat ik wou zeggen. Hoewel ik het met je opmerking over muziek niet helemaal eens ben. Muziek kan soms heel opzwepend werken: