Wikipedia heeft dat m.i. niet helemaal correct.
Het is verbazend lastig de exacte diameter van de Andromedanevel op te meten. Sedert de ontdekking van een halo van metaalarme lichtzwakke rode reuzen ver van de kern van het stelsel kan de werkelijke diameter op misschien wel een miljoen lichtjaar worden geschat (
klik). Dat is een schijnbare diameter van ongeveer 22 graden, 44 manen.
Maar ook als we geen rekening met de halo houden is de schijnbare diameter van de nevel groter dan Wikipedia meldt. De Andromedanevel staat op 2,54±0,11 miljoen lichtjaar, terwijl de diameter zonder halo 220.000 tot 260.000 lichtjaar is. Dat geeft een hoek van minimaal 5 graden, minstens 10 maal de diameter van de Maan. Vanzelfsprekend wordt het wel erg lastig de zeer lichtzwakke buitengebieden van het sterrenstelsel met het blote oog te zien.
Ga je er met een telescoop naar kijken, dan lijkt het sterrenstelsel veel kleiner omdat je dan alleen de heldere kern ziet. Een zeer donkere nacht ergens in het buitenland en een zware verrekijker met een groot beeldveld en geringe vergroting geeft een totaal ander beeld van deze nevel.
De Celestron Skymaster 25*100 is bijvoorbeeld zo'n 'verrekijker' met een beeldveld van 3 graden die je de zwakke gloed van het stelsel mooi kan laten zien, maar hier in Nederland is het strooilicht zo sterk dat hij bijna nergens echt tot zijn recht komt. Een statief is bij dit monster van 4 kg vrijwel verplicht.
- skymaster-25x100 1814 keer bekeken