1 van 1

spanningsconcentratiecoefficient

Geplaatst: za 02 apr 2016, 19:51
door maurits60
Hallo,
 
Behalve dat ik het een mooi scrabblewoord vind, snap ik ik niet goed de uitleg van deze factor in Hibbeler Sterkteleer editie 8. In hoofdstuk 4 wordt de K-waarde geintroduceerd, maar wordt mij niet duidelijk hoe deze factor analytisch te berekenen. In de tekst wordt na de uitleg verwezen naar computerprogramma's waarmee de K-waarden gewoonlijk worden verkregen. In de boekvoorbeelden worden de K-waarden erbij gegeven. Ik heb een copie bijgevoegd van 2 opgaven volgens de boekuitwerking en volgens onze schooluitwerking.
 
In de boekuitwerking 4.90 wordt de relatie r/h en w/h genoemd maar er wordt niet mee doorgerekend lijkt het. De factor 1,4 wordt gewoon bijgegeven uit spanningsconcentratiecoefficient.jpg. Ik begrijp die waarden 0,5 en 2 niet goed behalve dat ik ze kan aflezen in de grafiek. In de boekuitwerking worden ze genoemd maar er wordt miet mee gerekend zo lijkt het. Waarom staan die waarden daar dan?.
 
In de boekuitwerking 4.94 wordt de analytische integratie onder de spanningscurve op z'n hoogst benaderd. Het curve lijkt wel een paraboolvorm maar blijft verder onbekend. Maar de meetkundige benadering van de curve met die vierkantjes snap ik ook niet goed. Dit wordt in onze schooluitwerking van opgave 4.94 ook toegepast, maar ook daar begrijp ik niet hoe men komt tot de waardes van -18 en +2 onder de curve.
 
Vriendelijk dank voor de richtwijzingen
 
maurits

Re: spanningsconcentratiecoefficient

Geplaatst: zo 03 apr 2016, 13:37
door Jan van de Velde

Opmerking moderator

verplaatst naar het vakforum

Re: spanningsconcentratiecoefficient

Geplaatst: zo 03 apr 2016, 22:40
door maurits60
Ik ben er al een beetje uit denk ik. Alleen de grafische benadering in 4.94 (onder de curve) komt vaag over.
 
mvg maurits