1 van 1

donkere materie

Geplaatst: do 26 mei 2016, 13:25
door always
Natuurkundige Decowski zegt dat er op aarde op elk moment maar 300gram donkere materie is. Nu is het universum bijna gevuld voor 75% met donkere materie volgens sommige theorien, dus ga ik er maar even vanuit dat de aarde op een plek gelegen is waar maar weinig donkere materie is. 
 
Nu probeert hij in Italie die donkere deeltjes op te vangen. Maar wat ik niet begrijp is waarom er donkere deeltjes naar de aarde toe zouden gaan met een vaste hoeveelheid van 300 gram. Waar blijven die deeltjes dan? Wordt de aarde dan niet steeds zwaarder, ok 300 gram is niet veel, maar seconde in en seconde uit tikt toch in de loop van de tijd aan....
 
En wat zou donkere materie nopen om maar voor 300gram naar de aarde toe te gaan?
 
Enfin misschien allemaal overbodige vragen als het aan E. Verlinde ligt, onze toekomstige held.........?
 
Min. 13 ev. http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/19-05-2016/VPWON_1251919?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=209175842

Re: donkere materie

Geplaatst: do 26 mei 2016, 18:30
door Michel Uphoff
Als je aanneemt dat de donkere en baryonische materie homogeen verspreid over het hele heelal voorkomt, dan is 300 gram juist heel erg veel. De gemiddelde materiedichtheid van het heelal wordt geschat op ongeveer 5.10-27 kg/m3.
 
Een bol ter grootte van de Aarde heeft een inhoud van 1,097 1021 mzou bij zo'n volmaakt homogene verdeling dan slechts 5 milligram donkere materie bevatten. 
 
Ik neem aan, maar dat licht de man verder niet toe, dat hij er van uitgaat dat de donkere materie zich samen heeft getrokken in kleinere dichtere gebieden, waardoor de dichtheid in onze omgeving op ongeveer 2.10-22 kg per kubieke meter wordt ingeschat, en dat zou ongeveer overeen komen met de gemiddelde dichtheid van de interstellaire ruimte. De donkere materie zou zich dan als een bolvormige halo met ongeveer de diameter van een sterrenstelsel rond onze Melkweg bevinden. Gewone materie kan via elektromagnetische straling energie kwijtraken, en zo snelheid verliezen en compacte objecten als sterren en planeten vormen. De theoretische donkere materiedeeltjes kunnen dat niet en houden zich dan ook in enorm grote (halo) wolken op.
 
Maar zoals je zelf al opmerkt, hij gaat uit van een bepaalde interpretatie en kan nog absoluut niet zeker zijn van zijn gelijk.