1 van 1

Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Geplaatst: zo 26 jun 2016, 10:08
door celestehorses
Hallo allemaal,
 
Ik heb een practicum van scheikunde en daarbij moet ik vragen beantwoorden. Bij sommige vragen kom ik niet uit, kan iemand mij helpen?
 
1) Hoeveel gram azijnzuur moet volgens de wet minimaal aanwezig zijn in 100 mL tafelazijn, 100 mL dubbele azijn en 100 mL wijnazijn?
2) Bereken hoeveel mol azijnzuur in de verdunde azijnzuuroplossing aanwezig was. (10 x verdund)
 
Alvast bedankt voor de hulp! :)
 

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Geplaatst: di 28 jun 2016, 20:37
door Modestus
1) Het enigste wat ik terugvind is dit: http://wetten.overheid.nl/BWBR0009499/2016-02-19 .
2) Hier zal je toch de concentratie van de verdunde azijnzuuroplossing moeten weten. Dan kan je de formule CdVd = CcVc gebruiken.
 
 

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Geplaatst: wo 15 feb 2017, 00:12
door Wouter_Masselink
tafelazijn, wijnazijn of dubbelazijn maken voor de wet allemaal voor zover ik weet allemaal geen verschil. In elk geval moet de minimale hoeveelheid 4% (w/v) zijn. Dit had je ook makkelijk zelf kunnen vinden.
 
Om op je tweede vraag antwoord te geven zal de oorspronkelijke concentratie bekend moeten zijn, ook dan kan je dit eenvoudig zelf uitrekenen.

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Geplaatst: vr 17 feb 2017, 15:57
door gravimetrus
Tafelazijn bevat in de regel 4 - 4,5 m/v% azijnzuur

Re: Scheikunde, titratie van een azijnzuuroplossing

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 08:47
door celestehorses
Ik ben hier helemaal mee geholpen, bedankt!