Rusland vs Europa
Geplaatst: di 27 dec 2016, 18:01
als bijvoorbeeld poetin iets wil gaan doen dan moet hij eerst het volk winnen voor en als het volk het niet met hem eens is dan zullen ze waarschijnlijk in opstand komen
anusthesist schreef: Russen die tegen Putin in opstand komen? Dat zie ik niet (snel) gebeuren. Putin is hartstikke populair onder de Russische bevolking omdat hij het beste voor heeft voor de Russen en er geen potje van maakt op internationaal politiek gebied. Zijn filosofie is heel simpel: 'Rusland eerst en de internationale betrekkingen zo vriendelijk mogelijk houden én ten faveure van zijn volk, niet donateurs, lobbyisten en sponsoren'.
Hoewel zijn populariteit de laatste jaren wel iets gedaald is, staat de overgrote meerderheid van de Russen pal achter zijn beleid. En dat is niet -zoals de Westerse media altijd schetsen- door angstpolitiek, het is geen Soviet Unie meer. Vooral Amerikanen vergeten dat voor het gemak om hun narratief dat Rusland de grote boeman is op het mondiale toneel, te perpetueren. Gelukkig hebben steeds meer Amerikanen door dat de agressor de VS zijn en níet Rusland. Eén van de redenen waarom Hillary R. Clinton verloren heeft tijdens de verkiezingen; zij bleef dat narratief zonder feitelijke onderbouwing maar ad nauseam herhalen, terwijl Donald J. Trump steeds met een heel goed weerwoord kwam.
Zo zou Rusland de aartsvijand zijn van de VS want zij ondersteunt het regime van Assad en behoudt diplomatieke contacten met Iran. Voor beiden valt zeker wat te zeggen uit ethisch perspectief, maar dat geldt net zo goed -zo niet meer- voor de diplomatieke contacten die die VS hebben met o.a. een Saoedi Arabië en Qatar.
Wat Rusland i.t.t. de VS goed doet is zich niet bemoeien met nationale aangelegenheden en het aantasten van de soevereniteit van een staat (Oekraïne is een uitzondering, maar Rusland heeft niet zonder reden de Krim geannexeerd, maar dat is te veel off topic voor nu).
De reden waarom de populariteit van Putin daalt is indirect te wijten aan de belachelijke economische sancties die 'wij' onder leiding van de VS Rusland hebben opgelegd. De Roebel is daardoor in waarde gedaald en de koopkracht daalt.
Wat de VS moeten doen is deels de sancties opheffen en ik hoop van harte dat Trump dat ook zal doen. Laten we de Russen ook een keer met rust zeg. Zij willen gewoon een land dat welvarend is en niet alle poespas van regimes omver gooien en jezelf zo diep mengen in conflicten dat je aan beide kanten van een civiele oorlog staat (Syrië). Rusland houdt haar poot stijf door een sterke leider en dat kunnen de Russen wel waarderen.
Het Westen zet Rusland alleen zo verschrikkelijk onder druk dat ze op dit moment een matige valuta hebben, een economie die niet kan bloeien en hierdoor lijdt direct de bevolking. Bovendien worden ze door iedereen afgeschilderd als 'het land dat het einde der tijden zal inluiden', terwijl het Westen de geopolitieke sfeer creëert waarin Rusland een keer zal terugbijten. En dat doen 'we' expres, een self-fulfilling prophecy.
Voor de mondiale geopolitieke stabiliteit is het goed als er twee wereldmachten zijn en niet één die tegenwicht kunnen bieden. Nu trekt alléén de VS aan de touwtjes en persoonlijk vind ik dat een engere gedachte dan een meneer Putin.
Despoot? Dubieus...
Niet een op oorlogsberuste bemoeial die meent de redder van de wereld te moeten zijn en het hele Midden Oosten heeft omgetoverd tot een maanlandschap? Zeker...
Marko schreef:
De NAVO is geen pact gericht op militaire expansie, en de EU ook niet. Maar goed, zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Ik denk dat je de invloed van de VS op de Russische economie behoorlijk onderschat. Ik durf zelfs te beweren dat de VS er op uit waren (zijn) Rusland gewoon financiëel kapot te maken. Waarom? Omdat ze de soevereniteit van andere staten aantasten?Het is goed om de andere kant van het verhaal te tonen en de spookverhalen rond Putin weg te nemen, maar ik denk dat je een beetje doorslaat. Je noemt Oekraïne een uitzondering, maar dan zijn Abchazië en Zuid-Ossetië ook uitzonderingen. En het gegrom rond de Koerillen ook. Het enige verschil is dat Putin zich mengt in nationale aangelegenheden in buurlanden, en dat deze bemoeienis resulteert in een gebiedsuitbreiding van Rusland. Daarnaast bemoeit Rusland zich nu met Syrië, daarmee is ieder onderscheid nu wel weg.
Met de inlijving van het Sudeten-Duitsland van het huidige tijdsgewricht (de Krim) en de millitaire inmenging in andere delen van Oekraïne is Putin een stap te ver gegaan. De sancties zijn meer dan terecht, en zijn ook keihard nodig, want anders was de volgende stap inmiddels alweer gezet geweest. De filosofie "doen wat goed is voor het volk" beperkt zich niet tot de landsgrenzen van het Russiche rijk. Er zijn meer plaatsen waar "onderdrukte Russen" wonen, die bevrijd moeten worden (cf. Heim ins Reich).
Rusland is geen zielig land dat door het Westen in en uitzichtloze positie wordt gedwongen. Sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie en het Warschaupact hebben allerlei voormalige lidstaten uit vrije wil toetreding gezocht tot de Europese Unie en tot de NAVO. Maar wat is de Russische propaganda, die door sommigen in het Westen begripvol op aanvaard: De NAVO "rukt" op richting het Oosten, en Rusland voelt zich daardoor bedreigd. Maar dat is een waanbeeld. De NAVO is geen pact gericht op militaire expansie, en de EU ook niet. Maar goed, zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Je hebt het over "laten we de Russen ook een keer met rust". Maar de Russen zijn met rust gelaten. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie heeft het Westen zich niet bemoeid met Rusland, en is de trend omgekeerd geweest van wat die nu is: handelsbetrekkingen werden aangeknoopt, er was politieke en zelfs militaire samenwerking. De sancties zijn pas van zeer recent, nadat Rusland zich voor de derde keer grondgebied van een buurland toeëigende.
Ik denk dan ook dat de zwakkere positie van Rusland op het wereldtoneel helemaal niets te maken heeft met ontwikkelingen in en door het Westen, maar met ontwikkelingen in China en India. Dát is wat er werkelijk is veranderd. Tot e rond 1990 was China nog een armoedig land dat alleen vanwege het bevolkingsaantal een plaatsje had in de Veiligheidsraad en daarmee op het wereldtoneel. Maar politiek gezien deed China er niet toe en hobbelde eigenlijk standaard met de Sovjetunie mee. Maar dat is niet meer. China is, zeker de afgelopen 10-15 jaar, enorm sterk gegroeid, economisch, politiek en militair. China gaat zijn eigen weg. In het kielzog van China volgt India.
Het is een utopie om te denken dat er met een sterk Rusland een stabiele geopolitieke toestand ontstaat, omdat er dan 2 wereldmachten zouden zijn. India en China zijn landen met een grotere bevolking, een hoger BBP, een goed georganiseerd leger, en kernwapens. En China heeft ook een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Op zijn best zijn er met een sterk Rusland dan 4 wereldmachten, elk met hun eigen agenda. En een verdeeld Europa, dat vooral hard blaft.
Het is geen toeval dat Trump zijn pijlen op China richt. Dát is de echte concurrent.
Benm schreef:
Anderszijds wordt er in brussel wel gesproken over een gezamelijk europees leger, en de EU heeft niets anders gedaan dan uitbreiden vanaf de oorspronkelijke oprichting. Groot brittanie is het enige land dat er waarschijnlijk uit gaat, maar voor de rest is het alleen maar groter en groter, van pakweg 12 tot nu ca 28 landen, waarbij de opmars voornamelijk in oostelijke richting is en er ondertussen diverse landsgrenzen zijn tussen de eu en rusland.
Ik denk niet dat het veel toevoegt om bemoeienissen van 40 jaar geleden erbij te halen. Al was het maar omdat de Sovjetunie destijds net zo hard meedeed, maar dan steeds net in andere landen. Dan wordt het gewoon een enorme lijst met extraterritoriale acties tijdens de Koude Oorlog, en zoals je zegt: two wrongs don't make a right.anusthesist schreef:Ik denk dat je de invloed van de VS op de Russische economie behoorlijk onderschat. Ik durf zelfs te beweren dat de VS er op uit waren (zijn) Rusland gewoon financiëel kapot te maken. Waarom? Omdat ze de soevereniteit van andere staten aantasten?
Wat deden de VS in Irak ook alweer onder valse voorwendselen om het Ba'ath regime te verwerpen? Met als gevolg een paranoïde overwegende Shia regering in een land met een overwegende Sunni bevolking waardoor de spanningen alleen maar opliepen en de Sunni leger defecteerde, de voor-voorloper van IS nu.
Two wrongs don't make a right, maar de VS moeten niet huilie huilie doen als Rusland interfereert in de buurlanden om -niet zo simplistisch als je zegt meer grondgebied te krijgen- maar eerder om een bufferzone te creëren tegen de nogal passief-agressieve houding van de NAVO jegens Rusland:
Marko schreef: Je overdrijft nogal. Een krimp van 5% maakt een land nog niet kapot. Daarnaast betreffen de door de EU en de Verenigde Staten opgelegde sancties met name bepaalde individuen, financiële instellingen, wapenhandel en is er een blokkade op investeringen gericht op aardgas en -olie. Zaken waar een doorsnee Rus niet zoveel mee te maken heeft. Je kunt je afvragen in hoeverre de door geschetste problemen daadwerkelijk zijn terug te voeren op deze sancties. Het grootste probleem, voor de bevolking, is de prijsstijging van geïmporteerde goederen. Maar dat is het gevolg van de door de regering van Rusland ingestelde sancties.