1 van 1

Aantoning uitzettingsco

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 20:23
door dwarrel
Ik ben nieuw op het forum en kom gelijk met een vraag.
Zelf heb ik ooit geleerd om de berekening toe te passen om uitzettingscoëfficiënt in kaart te brengen. Maar dat is helaas jammer genoeg niet blijven hangen.
Het volgende doet zich nu voor: Ik meen op dit moment dat mijn binnenmuur regelmatig aan het uitzetten is, dit meen ik dat dit te danken is aan de warmte die wordt veroorzaakt door een warmtebron aan de andere kant van de muur. Aangezien de woning zich al lang heeft gezet en elders ook geen scheurvorming heeft getoond ( behalve op de plek van de warmtebron), ook is er geen sprake  van fundatiebreuk. Ook wonen wij in een trillingsvrij gebied, ook hebben wij geen last van zwaar verkeer en ook wordt er in de wijde omgeving ook niet gebouwd. Bij navraag van buren is er van scheurvorming elders niks van de bekennen ( Zowel binnen- als buitenmuren)
Ik woon in mijn woning een kleine 10 jaar en de warmte bron (houtkachel) staat er circa een jaar of 6.
 
Mijn woning heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden celsius gezien het mijn gang betreft waar de scheurvorming is ontstaan, dus niet erg lekker geïsoleerd en daarbij een woning is uit de jaren '60. Hierbij zijn de muren opgemetseld met baksteen. Aan de andere kant van de muur staat een houtkachel een halve meter van de muur en boven op (2.60m1) circa 10 cm met een enkele ( niet de verplichte dubbelwandige) buis.Dit over een totale hoogte van 5.50m1, deze hoogte wordt doorbroken door verdiepingsvloer. De lengte van de muur is circa 5m1 opgesloten door buitenmuren.De warmte na opwarming van de muur in de ruimte betreft 26 graden celsius. De muur is aan mijn kant 32 graden. Deze temperaturen zijn geen constante.
 
Wat ik heb gevonden is : http://www.knb-keramiek.nl/media/36064/knb_info_27_uitzettingscoefficient_baksteenmetselwerk.pdf
Dit geeft aan dat er wel degelijk werking op kant treden door temperatuursverandering.
 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitzettingsco%C3%ABffici%C3%ABnt
De formule hiervoor.Geen idee hoe dit toe te passen? Aangezien het voor mij 20 jaar geleden is en tot aan vandaag dit niet nodig hebben gehad.
 
http://www.lsgi.nl/handboek/hoofdstuk/l10.html
Hier staan eventueel Lambda waardes in voor warmt weerstand.
 
http://sciencetalk.nl/forum/index.php/topic/34732-temperatuur-open-haard/
Geeft een indicatie aan betreft warmte.
 
http://www.artstoves.com/nl/houtalsbrandstof.htm
Dit geeft nog eens aan wat de warmte is maar dan van een houtkachel betreffende het nu is.
 
De vraag luid; Is het aannemelijk dat de scheurvorming inderdaad komt door de uitzetting van de muur door middel van temperatuursveranderingen, maar dat de uitzetting zich niet kan uiten doordat het is opgesloten? En is dit ook aan te tonen door de gegeven formules/ berekeningen?
Is het eventueel mogelijk dat ik de scheurvormingen kan koppelen aan het aantal jaren van de verwarming door de houtkachel?
Wat zou de stralingswarmte zijn welke direct op de muur wordt geprojecteerd ter hoogte van de kachel en op de 2.60m1 ?
 
Ontbreekt er nog iets aan het verhaal van hierboven om het plaatje compleet te krijgen ?
 
Jullie wetenschappers zouden mij ontzettend helpen om dit op te lossen.

Re: Aantoning uitzettingsco

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 21:11
door Michel Uphoff
Ik ga even uit van de volgende aannames:
 
Niet die hele muur wordt over de volle lengte van 5,1 m door de kachel op 32 graden gebracht, dat lijkt mij sterk. Maar bijvoorbeeld over een breedte van zeg eens 2 meter. Aanname minimum temperatuur 16 graden, aanname maximum 32 graden, aanname lengte 2 meter, uitzettingscoëfficiënt metselwerk volgens jouw documentatie 6.10-6 m/m.K).
Dus neemt de lengte van die muur per meter per graad 0,006 mm toe / af. Over een breedte van 2 meter en een temperatuurverschil van 16 graden is dit dus 32 keer zoveel, ongeveer 0,2 mm. Als de scheur duidelijk breder is dan 0,2 mm, dan lijkt mij niet dat wisselend uitzetten/krimpen door temperatuurvariatie de hoofdoorzaak is.
 
Wellicht is het een combinatie van factoren zoals variatie van vochtgehalte, temperatuur, zettingen, verhoogde spanningen.
 
Hoe breed is de scheur en hoe loopt hij? (verticaal, horizontaal, schuin, getrapt).

Re: Aantoning uitzettingsco

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 21:25
door dwarrel
Mijn excuses voor de onduidelijkheid. De scheurvorming loopt naar boven toe evenredig aan de houtkachel en de leiding hiervan.
 
Wat als de kachel tot 1000 graden celsius (aanname) wordt opgevoerd en dit over een afstand  van een 0.5 meter op de muur wordt geprojecteerd. wat heeft dit voor consequentie voor de muur? En wat op 2 meter hoger als de pijp een directe warmte afgeeft op 10 cm van de muur. Met de grote temperatuurverschil die er uiteindelijk is? Zou de scheuring door middel van huishoudelijk vocht en de warmte een kans hebben tot grote scheuring?

Re: Aantoning uitzettingsco

Geplaatst: zo 15 jan 2017, 22:16
door Michel Uphoff
1000 graden is oranje-geel gloeiend, dat haal je bij lange na niet. 600 graden kan je in het donker goed zien, dan zouden kachel of pijp donkerrood gloeiend zijn.
Hoe breed is de scheur, kan je zien hoe diep hij is (en dus of hij in het baksteen doorzet) en kan je wat meer over de temperatuur van de muur op zeg eens 50 cm, 1 meter en 1,5 meter van kachel en pijp zeggen?

Re: Aantoning uitzettingsco

Geplaatst: ma 16 jan 2017, 19:59
door boertje125
U aannamen dat de woning zich allang heeft gezet is niet juist.
Het zetten en vervormen gaat in het begin een stuk snellen maar stopt nooit.
 
warmte kan echter wel degelijk voor scheurvorming zorgen
herhaaldelijk afkoelen en krimpen kunnen resulteren in een veel bredere scheur dan de uitzetting per keer.
omdat de scheur gedeeltelijk volloopt
 
De temperatuur van de kachel doet er niet toe het gaat om de temperatuur van de wand.