1 van 1

Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: ma 13 feb 2017, 15:56
door celestehorses
Hallo, 
 
Ik zit nu in Havo 5 en moet bezig met mijn open opdracht van scheikunde. Ik moet daarbij een paar vragen beantwoorden. Alhoewel ik nergens het antwoord op de 1e vraag kan vinden kom ik niet verder. Zou iemand mij hiermee kunnen helpen?
 
Het gaat om deze vraag:
1.    De indicators in groente/fruit/planten vallen allemaal onder dezelfde groep stoffen. Neem in je verslag informatie op over deze groep stoffen. 
     Geef in je verslag de structuren van de indicatoren in het zure gebied, in het basische gebied, en in het omslagtraject.
 
Alvast bedankt!

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: ma 13 feb 2017, 18:39
door ArcherBarry
Is het normaal voor Havo 5 om het te hebben over polyfenolen en nog preciezer de anthocyanin?

In ieder geval, dat zijn de pH reactieve stof klasses in bijvoorbeeld rode kool en vlierbessen. Let op dat rode biet gekleurd wordt door betanine en die is wel een polyfenool maar niet een pH indicator.

Als je googel op anthocyanin (beste om in Engels te zoeken) wat herken je in de structuur

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: di 14 feb 2017, 15:54
door celestehorses
Bedankt! Ik snap alleen het laatste nog steeds niet... Als ik op structuur anthocyanin google dan krijg ik iets met OH en O+ en R in de structuurformule...  klopt dit of moet ik iets anders krijgen? Want wat is het verschil dan in het zure gebied, het basische gebied en het omslagtraject?

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: di 14 feb 2017, 20:11
door ArcherBarry
En wederom bied wikipedia de uitkomst, als je een beetje Duits kan tenminste.
 
Afbeelding
 
bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Anthocyanidin

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: vr 17 feb 2017, 19:42
door celestehorses
Bedankt! 
 
Vandaag heb ik het eerste bijbehorende proefje gedaan. Ik heb kleurstof uit sinaasappelschil gehaald. Nu moet ik bij een andere proef kleurstof uit een plantenblad halen, ik heb al meerdere proeven voorgelegd maar die werden telkens afgekeurd. Of met te rare stoffen (wasbenzine) of te veel huis/tuin en kuiken proef. Toen werd er over Reflux begonnen. 
 
Anyway... weet iemand een goede proef die hopelijk wel goedgekeurd gaat worden? 
Kleurstof uit blad halen....
 
Echt heeeeeelll erg bedankt!!! 

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: vr 17 feb 2017, 20:22
door Pinokkio
Toen werd er over Reflux begonnen.
Ik neem aan dat men een Soxhlet apparaat bedoelt: https://en.wikipedia.org/wiki/Soxhlet_extractor
 
Nu moet ik bij een andere proef kleurstof uit een plantenblad halen,
Over welk soort blad en kleurstof gaat dit?
 
Over chlorophyl (bladgroen) ? Google dan bijvoorbeeld met:
https://www.google.nl/search?q=extract+chlorophyll+soxhlet
 
En zoek ook op youtube.

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: vr 17 feb 2017, 20:24
door celestehorses
Het blad waar we de kleurstof uithalen mogen we zelf bepalen. Het kleurstof weet ik zelf ook niet, ik moet de kleurstof uit het blad halen. 

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: vr 17 feb 2017, 20:46
door ArcherBarry
groene bladeren hebben altijd chlorophyl (bladgroen).
 
Als je het interessant, maar ook complex wilt maken, dan kan je boerenkool bladeren nemen welke ook een behoorlijke hoeveelheid caratenoïden bevatten (zelfde kleurstof als die van sinaasappels en wortels).
 
Je zal dan mogelijk een dubbele soxhlet extractie moeten uitvoeren, eerst met petroleumether en dan  met een mengsel van acetonitriel en methanol van het materiaal dat in de kolf over blijft.

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: zo 19 feb 2017, 08:46
door celestehorses
Bedankt! Met boerenkoolblad klinkt heel leuk, nu alleen nog even verder zoeken hoe dat in zn werk gaat en dan dat aan de toa's voorleggen. 

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 14:09
door celestehorses
ArcherBarry schreef: Je zal dan mogelijk een dubbele soxhlet extractie moeten uitvoeren, eerst met petroleumether en dan  met een mengsel van acetonitriel en methanol van het materiaal dat in de kolf over blijft.
 
De 1e soxhlet extractie snap ik maar hoe doe je de 2e? Bij de 2e soxhlet extractie, doe je dan het materiaal wat in de kolf is overgebleven in de extractiehuls of?  

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 14:32
door ArcherBarry
Dat wat is overgebleven in de huls

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 14:34
door celestehorses
Dus dat wat is overgebleven in de huls laat je daar zitten en in de onderste kolf doe je dan het mengsel van acetonitriel en methanol? 

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: wo 22 feb 2017, 14:59
door ArcherBarry
Ik zal de koker na weken ook nog in een trechter stoppen en de acetonitriel methanol mengsel er over gieten zodat je alle kleurstof er uit wast

Re: Kleurveranderingen van rode kleurstof uit groenten en fruit.

Geplaatst: za 04 mar 2017, 11:38
door celestehorses
Het is allemaal gelukt! Nu bezig aan het verslag