energie dichtheid hetzelfde als de vacuum energie
Laten we hier even aannemen dat de donkere energie bestaat, en dat vacuümenergie de bron ervan is (we schuiven die 120 magnitudes even terzijde). Dan is er de volgende bijzondere eigenschap: Hoe meer ruimte er door de expansie van het heelal ontstaat, hoe meer donkere energie er komt; donkere energie 'verdunt' dus niet bij expansie. Die eigenschap zorgt ervoor dat de theoretische resultaten mooi overeenkomen met de metingen aan de expansiesnelheid nu en in het verleden (zoals je weet is ver weg kijken, ook ver terug in de tijd kijken):
Voor de expansie in de beginjaren van het heelal is er geen behoefte aan donkere energie, het heelal expandeerde netjes volgens het FRLW model; In het begin snel, en naarmate de tijd verstreek steeds langzamer. Precies zoals je zou verwachten naar analogie van een kogel die tegen de gravitatiekracht in omhoog wordt geschoten. Of die kogel de ontsnappingssnelheid overschrijdt en nooit meer terug komt (eeuwige expansie) of te weinig impuls heeft en uiteindelijk stopt en terugvalt (uiteindelijk stopt de expansie en krimpt het heelal weer) is niet van belang, want in beide gevallen vermindert de snelheid van de kogel (de expansiesnelheid van het heelal) a.g.v. de gravitatie.
Maar ongeveer 5 miljard jaar geleden kwam er volgens de metingen een eind aan de vermindering van de expansiesnelheid, en begon het heelal versneld uit te dijen. Een onverwachte en Nobelprijswaardige ontdekking. Op zich valt dat met donkere energie in de vorm van vacuümenergie goed te modelleren. Als we aannemen dat nu ongeveer 73% van de energieinhoud van het heelal bestaat uit donkere (vacuüm) energie, dan krijgen we keurig de expansiesnelheden die we in het verleden tot aan nu d.m.v. observaties vaststellen. Er is ongeveer 5 miljard jaar geleden zoveel ruimte ontstaan dat de negatieve druk daarvan groter werd dan de (al maar afnemende) onderlinge gravitatie tussen de sterrenstelsels.
Hier grafiekjes met de resultaten van beide modellen:
- FRLW-LCDM 1849 keer bekeken
- Image1 1847 keer bekeken
FRLW (geen lambda) v.s. LCDM (lambda = 0,73) model. Rechts uitvergroting beginjaren. Bron: M.U.
Verticaal de schaalfactor; de afmeting van het waarneembare heelal, waarbij we de huidige afmeting op 1 stellen. Horizontaal de leeftijd van het heelal. Zoals je ziet zou het heelal volgens het FRLW model ongeveer 9 miljard jaar oud zijn, maar volgens het Lambda Cold Dark Matter model bijna 14 miljard jaar.
Naarmate er meer ruimte ontstaat neemt de hoeveelheid vacuümenergie toe volgens het LDCM model (ook wel concordantiemodel genoemd), en dat houdt in dat in de verre toekomst donkere energie véruit de belangrijkste actor is in het expansie-gravitatie spel. Het heelal gaat dan zó vreselijk snel expanderen dat het uiteen valt en ophoudt te bestaan. Zie hierover ondermeer
dit bericht.
In de toekomst krijgt de donkere energie een zeer grote tot alles overheersende rol, maar in het begin van het heelal was ze onbetekenend. In de beginfase van het heelal is stralingsdruk de allesoverheersende factor. Wat later, nadat materie is ontstaan en de enorme dichtheid en temperatuur afneemt, neemt zwaartekracht de dominante rol op zich, en na pakweg 9 miljard jaar gaat de hypothetische vacuümenergie in het al maar groter wordende heelal de hoofdrol opeisen.
In formulevorm (gebruikt om bovenstaande grafiekjes te genereren):
- Image1 1848 keer bekeken
Bron: M.U.
De kwintessens is: Vacuümenergie speelt pas een significante rol bij veel ruimte met lage materie-inhoud.