1 van 1

Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: di 03 okt 2017, 19:39
door jkien
Vanwege een youtubevideo (klik) vroeg ik me af of een augurk op 230 volt inderdaad een enkele spectraallijn uitzendt, of dat het een continuspectrum is. Op de onderstaande foto van een augurk is te zien dat het spectrum een enkele gele lijn vertoont. Door anderen is gemeten dat het de natriumlijn is: klik. Maar ik heb ooit de regel gelezen dat een lijnenspectrum bij een ijl gas hoort; bij compacte materie zoals vaste stof en vloeistof zou het een continuspectrum worden. Klopt die regel niet?

 
augurk3
augurk3 970 keer bekeken
A) opengesneden augurk op 230 volt, afgeschermd in een jampot; B) gele spectraallijn van het licht van de augurk, gezien door een zakspectroscoop. Het continue spectrum op de achtergrond is afkomstig van witte zaklantaarnverlichting, als indicatie voor de golflengte van de gele lijn. Na uitschakelen van de zaklantaarn bleef alleen de gele spectraallijn over.

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: di 03 okt 2017, 21:54
door ArcherBarry
misschien heeft het aanwezige en vluchtige azijnzuur invloed op je spectrum.

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: di 03 okt 2017, 23:07
door jkien
Ik zie dat een bakje azijn, blootgesteld aan 230 volt, hetzelfde gele licht gaat geven, als de gasontwikkeling eenmaal op gang is. Het zou dus inderdaad met de azijn te maken kunnen hebben.

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: wo 04 okt 2017, 02:19
door Benm
Ik heb er mn twijfels bij, in spectrum B zie je toch wel een redelijk gedefinieerde oranje-gele lijn, iets dat doet duiden op natrium. 
 
Je zou het eventueel kunnen testen door te experimenteren met een oplossing van natriumacetaat, en een van azijnzuur, om te zien wat het verschil is. 
 
Uiteraard is dit allemaal idioot gevaarlijk en vereist het scheidingstransformatoren en dergelijke om te doen!

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: wo 04 okt 2017, 20:04
door jkien
Google heeft een redelijke verklaring opgehoest, een artikel van Burns 2009 (klik). De elektrische stroom genereert hitte zodat zich rond de elektrodes een holte met stoom ontwikkelt. De holte geleidt geen stroom, tot er een elektrische doorslag plaatsvindt (vonk, boogontlading, electric arcing), vandaar het knetterende geluid tijdens het lichtgeven. Deze doorslag exciteert aanwezige ionen die even later deexciteren en een foton uitzenden. Als de augurk een paar dagen in een zoutoplossing heeft gelegen dragen alle ionen van de zoutoplossing hun spectraallijnen bij aan het spectrum. Augurken uit een potje zijn gedrenkt in een oplossing met veel keukenzout, vandaar de sterke natriumlijn. Het licht is afkomstig van ionen in de stoom, de gasvormige fase, niet de compacte fase van vloeistof of vaste stof.
 
Ik heb nu gemerkt dat een gewone keukenzoutoplossing ook als natriumlamp werkt. Zodra de vloeistof rond de elektrodes gaat koken begint het lichtgeven. Dus niet de azijn was essentieel, maar de geleidende oplossing met ionen. Bij voorkeur een geringe hoeveelheid oplossing omdat de kooktemperatuur dan snel wordt bereikt.
 
Het is inderdaad een riskant experiment. Voor de veiligheid zat de augurk met aansluitdraden in een glazen jampot, en ik heb een scheidingstransformator gebruikt.

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: do 05 okt 2017, 00:09
door ArcherBarry
interessant weetje, en bedankt voor het vinden van een verklaring. Mijn gedachtegang zat er dus naast.
 
Nou moet ik wel zeggen, wanneer ik een kapotte lamp heb zal ik daar niet snel een augurk in draaien om als lichtbron te dienen :P

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: do 05 okt 2017, 00:51
door jkien
Een ongemak van de augurkenlamp is de schroeilucht van zure augurken die de hele dag blijft hangen. Een ander nadeeltje is dat hij voor een lamp van zeg 200 watt weinig licht geeft.

Maar het is wel groene technologie!

Re: Is de elektrische augurk een natriumlamp?

Geplaatst: do 05 okt 2017, 02:42
door Benm
Heel praktisch is het allemaal niet inderdaad ;)
 
Anderzijds bestaat er wel een apparaat waarmee je hotdogs (dwz de worstjes) direct kunt opwarmen door er stroom doorheen je jagen. Dat is echter dusdanig gebouwd dat je geen brandplekken en dergelijke krijgt ;)