1 van 1

Econometrie studeren in Tilburg of Maastricht?

Geplaatst: ma 04 jun 2018, 12:35
door vwo6-leerling
Hallo,
 
Ik ben een leerling uit vwo 6 (profiel NT, keuzevak: wiskunde D en vrije deel: economie) en heb me ingeschreven voor Econometrie en OR in Tilburg ën in Maastricht, omdat ik een affiniteit heb voor wiskunde. Ik vind vooral de toepassing van wiskunde leuk, met name op het vak economie. Ik sta een 9,5 voor wiskunde B, 9 voor wiskunde D en een 8 voor economie. Bovendien vind ik het leuk om met wiskundige vraagstukken te puzzelen, dat is datgene waarmee ik me in mijn profielwerkstuk heb beziggehouden. 
Voor het profielwerkstuk heb ik uiteindelijk een 10 ontvangen. 
 
Ik ben iemand die graag zelfstandig leer: ik heb veel zelfdiscipline. Op de middelbare school heb ik altijd geleerd door zo efficiënt mogelijk te werken en  planningen te maken. Ik ben iemand die weet van aanpakken en ik probeer altijd het maximale uit mezelf te halen, ook al sta ik ruim voldoende voor een vak. Op de middelbare school liep ik vaak tegen het probleem aan dat ik sommige lessen niet zinvol vond. In de lessen werd dan niet veel nieuws behandeld of zaken die net zo goed thuis had kunnen doornemen. Ook waren lessen soms niet zo productief omdat veel leerlingen niets deden en daarmee mijn concentratie verpestten. Omdat ik toch verplicht naar school moest verloor ik alleen maar tijd, want ik had net zo goed thuis met een betere concentratie kunnen leren. Het liefste zie ik de mogelijkheid dat ik gewoon bijvoorbeeld de hele examenstof zelfstandig kan doornemen en als ik vragen heb dan meld ik me wel. Dit was mijn grootste frustratie aan de middelbare school. 
 
​Alle exacte vakken liggen me wel, ik vind ze leuk omdat er wiskundig rekenwerk in zit en ze motiveren me. Aan de andere kant heb ik absoluut geen talenknobbel. Ondanks dat ik er héél hard aan werk lukt het maar niet om me aanzienlijk te verbeteren in de talen. Duits valt me gelukkig nog wel mee, daar heb ik ook redelijke cijfers voor gehaald, maar Engels en Nederlands haalde ik vaak maar net voldoende of onvoldoende. Ik ben dus wel bereid om er hard voor te werken (ook al zie ik daarvoor niet direct resultaat). 
 
Zoals ik al eerder heb verteld heb ik me dus voor eenzelfde studie aan twee universiteiten ingeschreven (één daarvan voor 1 september nog annuleren). Ik heb in het verleden een aantal opendagen en meeloopdagen gevolgd aan diverse universiteiten (ook nog voor andere studies waaronder (toegepaste) wiskunde). Een pure wiskundige studie is voor mij uiteindelijk afgevallen, omdat een studie wiskunde zich te zeer met wiskunde zelf bezighoudt. Ik zie wiskunde liever in een toepassing dan dat wiskunde op abstracte manier wordt benaderd. Nu sta ik nog voor de keus tussen de universiteit in Maastricht en in Tilburg voor eenzelfde studie. In deze keus spelen de verschillen tussen beide universiteiten en in mindere mate reisafstand een rol. 
 
Maastricht:
·         Ik woon in Limburg (20 km af van de uni), hetgeen betekent dat ik niet op kamers hoeft te gaan. Dat bespaart weer rompslomp en tijd aan het huishouden. Maastricht heeft dus meer gemak. 
·         In Maastricht hebben ze een speciale manier van lesgeven, het zogeheten Problem Based Learning (PBL). Een oud-student van Maastricht heeft me laten vertellen dat alle (werk)colleges daar verplicht zijn. Hij stuitte daarbij op het probleem niet alle (werk)colleges voor hem niet even zinvol waren. Maar toch moest hij er heen en alles voorbereiden. Ook kon hij in zo'n werkcollege niet gewoon op zijn tempo door de stof heen gaan. Dat koste dus allemaal tijd. 
·         In Maastricht heb je minder colleges en daarvoor in de plaats meer werkcolleges. Dat betekent dat meer stof in dat (ene) college wordt gestopt. 
·         Maastricht wordt toch wel gezien als de (een van) de meest internationale universiteit van
Nederland. Dat betekent veel nationaliteiten en buitenlandse docenten. Dat dwingt me om op de universiteit en in mijn vrije tijd Engels te praten. Nu is Engels mijn slechtste vak. Ik realiseer me hartstikke goed dat Engels onmiskenbaar belangrijk is en zeker later op de arbeidsmarkt. Maar ik denk dat het in Maastricht een beetje te ver gaat wat betreft de voertaal Engels. Ik weet ook niet of ik me wel thuis zal voelen tussen zoveel nationaliteiten.
Ik heb er geen problemen dat de boeken en colleges in het Engels zijn (waar ik ook niet omheen kom), maar dat ik in mijn vrije tijd ook met buitenlandse studenten omga en daarmee Engels moet spreken dat gaat me toch wat ver.
Bovendien is het zo dat je in Maastricht al je vragen ook in het Engels moet stellen, ik weet niet in hoeverre dat het geval is in Tilburg.
 
 
 
Tilburg:
·         Tilburg betekent 1,5 uur reizen met de trein: ik ben dan genoodzaakt om op kamers te gaan. Op zich sta ik hier wel open voor, maar het betekent dat ik wel aanzienlijk meer geld moet gaan lenen. Ik heb geen recht op een aanvullende beurs. 
·         In Tilburg heb je meer colleges die niet verplicht zijn. Dat zou meer vrijheid bieden. Van een oud-docent uit Tilburg heb ik gehoord dat hij de colleges daar over algemeen wel als zeer duidelijk en zinvol ervaren heeft. De colleges zal ik dan gewoon allemaal bijwonen. 
·         Tilburg is volgens mij minder internationaal. Bovendien zijn niet alle professoren van oorsprong buitenlands, hetgeen betekent dat ik mijn vragen gewoon in het Nederlands kan stellen.
Ik weet niet in hoeverre dit klopt. Ik zou graag willen weten in hoeverre dit klopt.
 
Ik zit dus met een dilemma. Tussen Maastricht en Tilburg bestaat dus een verschil in onderwijsmethode. Het is de vraag welk bij mij het beste past gezien de hierboven beschreven persoonlijke situatie. Kan iemand voor mij advies geven over deze keuze, op basis van mijn persoonlijke situatie? Ik zit al maanden met deze keuze. Ook na de meeloopdagen kan ik nog geen doorslaggevende keuze maken. Verder ben ik wel van overtuigd dat econometrie een universitaire opleiding is dat bij mij past.
 
Alvast bedankt!
 
 
 
 
 

Re: Econometrie studeren in Tilburg of Maastricht?

Geplaatst: di 05 jun 2018, 11:19
door Ger
Ik heb zelf niet op de uni in Tilburg gezeten, maar op de HTS. Zat ook op kamers, want voor mij was het vanuit Tiel met de trein destijds 1:45 uur enkele reis.
 
Volgens mij is de Uni in Tilburg internationaal genoeg in die zin dat er best veel buitenlanders komen. In ons studentenhuis van 6 bijvoorbeeld (waar ik 3 jaar gewoond heb) hebben anderhalf jaar lang 2 Chinezen gezeten die aan de uni studeerden en een half jaar een Curaçaoër (die laatste had een klein probleempje met witte poeders en was daardoor vlot weg).
Mijn broer heeft International Business gestudeerd in Tilburg (gestart in 2000, volgens mij bestaat die richting op die manier niet meer) en wat ik van hem begrepen heb was het ongeveer 50/50 Nederlands en Engels. Uiteindelijk lag het meer aan de prof in kwestie of dat het vak in Nederlands of Engels gegeven werd.

Oh ja, qua kosten kom je er wel uit denk ik hoor. Is meer een kwestie van instelling n.m.m.
Mijn broer en ik hadden recht op evenveel studiefinanciering en evenveel kans op bijbaantjes e.d. Ik heb nooit hoeven bij te lenen, mijn broer heeft vorige maand zijn stufi pas afbetaald (op een goed moment heb ik hem nog geld geleend destijds). Als je oplet met boodschappen doen, niet 4x per week tot 04:00 uur in de kroeg hangt e.d. en een bijbaantje neemt, kom je er ook wel zonder bij te lenen. Laatste jaar heb ik compleet zonder stufi gedaan om te zorgen dat ik geen schuld opbouwde.