1 van 1

Botsende spiraalnevels

Geplaatst: do 13 dec 2018, 11:48
door efdee
Hoe kunnen spiraalnevels botsen als het heelal expandeert?
De onderlinge afstanden worden toch steeds groter.

Re: Botsende spiraalnevels

Geplaatst: do 13 dec 2018, 12:45
door Xilvo
Waarom botsen biljartballen?
 
Als 'voorwerpen' willekeurig t.o.v. elkaar bewegen in een ruimte bestaat altijd de kans dat ze botsen.
Als ze elkaar ook nog eens aantrekken, wordt die kans alleen maar groter.
 
Het heelal zet uit, daarom verwijderen voorwerpen als melkwegstelsels zich van elkaar. Hoe groter de onderlinge afstand, hoe sneller ze zich van elkaar verwijderen door die expansie.
Maar als hun eigen snelheid voldoende groot is om tegen die expansie in te gaan (en hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe minder snelheid daar voor nodig is), dan kunnen ze alsnog botsen.

Re: Botsende spiraalnevels

Geplaatst: do 13 dec 2018, 12:47
door Bladerunner
Je maakt de zelfde fout in je redenering als veel andere mensen.
Als het heelal uitzet bewegen sterrenstelsels mee met de ruimtelijke uitzetting, maar er is ook nog zoiets als de onderlinge aantrekkingskracht en die is lokaal veel groter dan het effect van het uitzetten. Zo bewegen ons sterrenstelsel en het Andromeda stelsel gezamenlijk door de ruimte door de uitzetting, maar tegelijkertijd trekken ze elkaar aan en weten we sinds een aantal jaren dat de onderlinge afstand kleiner aan het worden is en zal er  uiteindelijk een versmelting plaatsvinden.
 
De beweging als gevolg van de expansie is namelijk geen eigen beweging van het object, het is een sleepeffect veroorzaakt door de expansie en los daarvan beweegt het object in een bepaalde richting die daar helemaal los van staat. Dus de onderlinge beweging van twee objecten kan dus best haaks staan op de gezamenlijke verplaatsing veroorzaakt door de expansie. Alleen op zeer grote schaal gaat de expansie het winnen van die eigen beweging.

Re: Botsende spiraalnevels

Geplaatst: do 13 dec 2018, 15:18
door Michel Uphoff
De onderlinge afstanden worden toch steeds groter.
 
Dat klopt, maar alleen op grote schaal.
 
Sterrenstelsels bevinden zich meestal in groepen van honderden tot duizenden sterrenstelsels of zelfs meer. Een soort 3-d eilanden (die noemen we clusters). Ze staan zo ver van elkaar dat de onderlinge zwaartekracht te gering is om weerstand te bieden aan de expansie van het heelal.
 
Maar binnen de eilanden zelf zijn de afstanden veel kleiner en is de onderlinge zwaartekracht groot genoeg om de sterrenstelsels bij elkaar te houden, en binnen die eilanden kunnen nabij gelegen sterrenstelsels door die grotere kracht wel degelijk met elkaar 'botsen'.
 
Zo zal in de verre toekomst ons grootste buurstelsel, de Andromedanevel in 'botsing' komen met de Melkweg, en is er zeer sterk bewijs dat de Melkweg zelf het resultaat is van vele mergers van kleinere stelsels in het verre verleden. Ook elders in het heelal zien we veel voorbeelden van sterrenstelsels binnen zo'n eiland die aan het samensmelten zijn tot een groter stelsel.