1 van 1

groene sterren?

Geplaatst: ma 21 jan 2019, 11:10
door efdee
Waardoor vind ik nooit iets over groene sterren?
Waarvoor zouden ze niet bestaan?

Re: groene sterren?

Geplaatst: ma 21 jan 2019, 14:15
door Bladerunner
'Groene' sterren bestaan wel maar we noemen ze niet zo.
 
Sterren worden benoemd aan de hand van hun temperatuur en afmetingen. De heetste sterren zijn blauwe en de 'koudste' zijn rode sterren. Onze zon is b.v. een gele ster. Om onderscheid te maken tussen de verschillende temperatuur groepen spreekt men van een blauwe ster als deze zeer heet is (oppervlakte temperatuur van meer dan 10.000 K), een witte ster (tussen 10.000 en 6000) een gele ster (6000-5200) een oranje ster (5200-3700) en een rode ster bij lagere temperaturen. Soms combineert men de namen en spreekt men over b.v. een geel-witte ster.
 
En hoewel er technisch gesproken dus sterren bestaan die in het groene deel van het spectrum schijnen had men simpelweg geen behoefte om die kleur ook te gebruiken in de officiële benaming van een ster voor wat zijn kleur betreft. Dit komt omdat men 'groen' simpelweg 'off beat' vond klinken en omdat dit een kleinere onderverdeling zou betekenen terwijl dat niet echt nodig was maar ook omdat rond het groene deel van het spectrum er toevallig een vrij groot gebied is van variabelen sterren die geen constante oppervlakte temperatuur hebben en tussen wit en oranje variëren. (Die sterren worden dan omschreven als geel).

Re: groene sterren?

Geplaatst: ma 21 jan 2019, 15:21
door Michel Uphoff
Het gaat er niet om hoe het klinkt, het gaat er om wat het menselijk oog ziet. Dat ziet geen groene sterren, ondanks dat er hoopjes sterren zijn met een stralingspiek nabij het groen. Onze eigen Zon bijvoorbeeld is er een van (temperatuur 5800K) en zij straalt het sterkst in het blauw-groen, zoals uit deze blackbody curves van verschillende oppervlaktetemperaturen van sterren te zien is:
 
naamloos
naamloos 2674 keer bekeken
Klik voor vergroting
 
Maar toch noemen we het een gele ster. Dat we het groen in het zon- sterren- en veel ander licht niet zien, ligt aan de werking van onze ogen. Michelle Thaller legt het hier uit:
 

Re: groene sterren?

Geplaatst: ma 21 jan 2019, 16:03
door Benm
Inderdaad, blackbodies zien er gewoon nooit groen uit, dat is niet specifiek voor sterren, maar geldt ook voor pakweg een gloeidraad. Als je de spanning over een gloeilamp opvoert gaat het van rood-oranje-geel-wit-blauw, al zal die dat blauwe niet lang overleven. 

Re: groene sterren?

Geplaatst: ma 21 jan 2019, 19:54
door jkien
Benm schreef: Als je de spanning over een gloeilamp opvoert gaat het van rood-oranje-geel-wit-blauw, al zal die dat blauwe niet lang overleven. 
 
Het maken van witte en blauwe planck straling, hoe zou je dat op aarde doen? Dan moet de temperatuur 6000 K zijn en hoger. Wolfram smelt bij 3700 K en verdampt bij 5800 K. De hoogste lastemperatuur is in de orde van 20000 K, maar produceert dat planckstraling van die temperatuur? 
 
Als je er op internet naar zoekt gaan grafieken met Planck-curves van verschillende temperaturen niet hoger dan 6000 K. Maar misschien past de straling van een hete lasvlam er niet bij omdat een plasmakanaaltje veel zwakkere straling uitzendt dan een een massief lichaam van dezelfde temperatuur, dat zou een verwarrende grafiek opleveren, de piek wel bij de juiste golflengte, maar veel te laag qua vermogen.