Waar zit denkfout in RED waar zout en zoet water in tegenstroom zich regenereert
Geplaatst: za 09 mar 2019, 21:22
Waar zit denkfout in RED waar zout en zoet water in tegenstroom zichzelf regenereert.
Zout en zoet water bevat osmotische energie. Gooi je rivierwater en zeewater bij elkaar dan stijgt de temperatuur een halve graad. Als zout en zoet water van elkaar gescheiden zijn door een waterdoorlatende membraan gaat het zoete water naar het zoute water waardoor in het zoute gedeeltje het waterniveau stijgt en is de osmotische energie dus te winnen door een waterturbine te laten draaien. (Pressure Retarded Osmosis PRO). In het Noorse Harum heeft een kleine proefinstallatie gestaan. Een andere methode is zout en zoet water langs ion-selectieve membranen te laten stromen waardoor de positieve Na+ ionen en negatieve Cl- ionen door deze membranen naar het zoete gedeelte gaan en op de membranen een spanningsverschil ontstaat (Reversed Elektrodialyses RED). Het eindproduct is brakwater. Het enige verschil is dat het gemengde water in plaats van bij een natuurlijke menging geen halve graad Celsius in temperatuur is gestegen. Op de afsluitdijk doet Wetsus daar met een installatie van 55 kiloWatt proeven met het zoete IJsselmeerwater en het zoute waddenzeewater. Probleem is de fijnheid van de membranen en derhalve de vervuiling die optreedt door het gebruikte rivier- en zeewater.
Sowieso zou je uit rivier- en zeewater meer energie kunnen halen als je daarna het brakke water ook nog eens zou mengen met zeewater.
https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/wp-content/uploads/2009/11/Osmotic-Energy-Blue-Energy.jpg
Het afvalproduct is brakwater. Maar als je het zoute en het zoete water in aan elkaar tegenovergestelde richting langs elkaar heen laat stromen zou, net als met een theoretische ideale warmtewisselaar met warm en koud water, het zoete water zout worden en het zoute water zoet. Je hebt dan elektriciteit gewonnen (dubbel zo veel als in het geval van een aan elkaar gelijke stromingsrichting) maar je hebt ook nog eens weer 'vers' zout en zoet water om het proces (heel lang) te herhalen. Ideale ion-selectieve membranen zullen net als de theoretische warmtewisselaar niet bestaan maar het voordeel zou ook zijn dat je door het hergebruiken het rivier- en zeewater vooraf minder hoeft te zuiveren van kleideeltjes, algenresten e.d.
Waar zit mijn denkfout dat je door een simpel tegenstoomeffect veel meer elektriciteit uit zout en zoet water kan halen. Zelfs meer dan de oorspronkelijke potentiële osmostische energie (wat ik dan verklaar door dat ik dan denk dat de temperatuur van het gebruikte water zelfs zou dalen. Dit in verband met de wet op behoud van energie) ?
Sowieso zou je uit rivier- en zeewater meer elektriciteit kunnen halen als je daarna het brakke water ook nog eens een keer zou mengen met zeewater.
Zout en zoet water bevat osmotische energie. Gooi je rivierwater en zeewater bij elkaar dan stijgt de temperatuur een halve graad. Als zout en zoet water van elkaar gescheiden zijn door een waterdoorlatende membraan gaat het zoete water naar het zoute water waardoor in het zoute gedeeltje het waterniveau stijgt en is de osmotische energie dus te winnen door een waterturbine te laten draaien. (Pressure Retarded Osmosis PRO). In het Noorse Harum heeft een kleine proefinstallatie gestaan. Een andere methode is zout en zoet water langs ion-selectieve membranen te laten stromen waardoor de positieve Na+ ionen en negatieve Cl- ionen door deze membranen naar het zoete gedeelte gaan en op de membranen een spanningsverschil ontstaat (Reversed Elektrodialyses RED). Het eindproduct is brakwater. Het enige verschil is dat het gemengde water in plaats van bij een natuurlijke menging geen halve graad Celsius in temperatuur is gestegen. Op de afsluitdijk doet Wetsus daar met een installatie van 55 kiloWatt proeven met het zoete IJsselmeerwater en het zoute waddenzeewater. Probleem is de fijnheid van de membranen en derhalve de vervuiling die optreedt door het gebruikte rivier- en zeewater.
Sowieso zou je uit rivier- en zeewater meer energie kunnen halen als je daarna het brakke water ook nog eens zou mengen met zeewater.
https://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/wp-content/uploads/2009/11/Osmotic-Energy-Blue-Energy.jpg
Het afvalproduct is brakwater. Maar als je het zoute en het zoete water in aan elkaar tegenovergestelde richting langs elkaar heen laat stromen zou, net als met een theoretische ideale warmtewisselaar met warm en koud water, het zoete water zout worden en het zoute water zoet. Je hebt dan elektriciteit gewonnen (dubbel zo veel als in het geval van een aan elkaar gelijke stromingsrichting) maar je hebt ook nog eens weer 'vers' zout en zoet water om het proces (heel lang) te herhalen. Ideale ion-selectieve membranen zullen net als de theoretische warmtewisselaar niet bestaan maar het voordeel zou ook zijn dat je door het hergebruiken het rivier- en zeewater vooraf minder hoeft te zuiveren van kleideeltjes, algenresten e.d.
Waar zit mijn denkfout dat je door een simpel tegenstoomeffect veel meer elektriciteit uit zout en zoet water kan halen. Zelfs meer dan de oorspronkelijke potentiële osmostische energie (wat ik dan verklaar door dat ik dan denk dat de temperatuur van het gebruikte water zelfs zou dalen. Dit in verband met de wet op behoud van energie) ?
Sowieso zou je uit rivier- en zeewater meer elektriciteit kunnen halen als je daarna het brakke water ook nog eens een keer zou mengen met zeewater.