Onder invloed van het follikelstimulerend hormoon uit de hypofysevoorkwab, komt de oestrogeenproductie door de eierstokken na de menstruatie op gang en zullen piekwaardes geven, vlak voor de ovulatie. Oestrogeen zorgt namelijk andere andere voor de groeifase van het endometrium.
Oestrogeen is positief voor de botmassadichtheid, maar negatief voor banden en pezen. Met name (voorste)kruisbandletsels komen bij (topsport)vrouwen (voetbal, basketbal, handbal volleybal, skiën) vaker voor rondom de ovulatie door de hoge oestrogeenwaarden.
Er wordt beweerd, dat door het (door)slikken van de anticonceptiepil deze blessuregevoeligheid voorkomen/verminderd kan worden (het nadeel van een lagere BMD blijft). De hoge oestrogeen en progesteron waarden in de combinatiepil zorgen voor een negatieve feedback op het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH). Omdat er nauwelijks FSH wordt geproduceerd zullen er ook geen hoge oestrogeenwaarden zijn.
Op deze manier zou de blessuregevoeligheid mn. kruisbandletsels worden verminderd.
Het lichaam zal geen hoge concentraties oestrogeen produceren, maar de combinatiepil bevat wel een hoge dosis oestrogeen.
Heeft het (door)slikken van de anticonceptiepil dan niet alleen als doel om de menstruatie uit te stellen tijdens topprestaties?