Of dat bij alle natuurconstanten het geval zou zijn betwijfel ik.
Helaas is de gravitatieconstante extreem zwak en daardoor het lastigst nauwkeurig vast te stellen. Daarbij ontbreekt het ook aan een dringende noodzaak. De torsiebalansmethode lijkt nog steeds de beste papieren te hebben willen we Wikipedia geloven:
In August 2018, a Chinese research group announced new measurements based on torsion balances, 6.674184(78)×10−11 m3⋅kg–1⋅s−2 and 6.674484(78)×10−11 m3⋅kg–1⋅s−2 based on two different methods.[46] These are claimed as the most accurate measurements ever made
Hoe lastig het is om deze constante goed te meten wordt misschien ook beter zichtbaar bij het Cavendish experiment waar ik een paar jaar geleden intensief (en af en toe nog) mee bezig geweest ben:
KLIK
Men zou denken dat bij een nauwkeurigheid van 3 tot 4 significante cijfers (de waarde schommelt tussen diverse experimenten nog steeds met een kwart procent) iets als ruimtevaart ondoenlijk zou worden, maar dat valt mee.
De combinatie massa-gravitatieconstante resulteert in
µ, de gravitational parameter, en die is wel behoorlijk nauwkeurig bekend. Met deze parameter kan je vervolgens de banen van objecten berekenen, en is er geen directe nood aan een exacte waarde voor G (noch aan de exacte massa). Zo is
µ voor de Zon tot op 10 significante cijfers bekend.