1 van 1

Bakvet en milieu

Geplaatst: zo 01 mar 2020, 12:57
door Celtic
Wat is minder schadelijk voor het milieu.
Na in een pan bakken het vet/olie uit de
pan door de gootsteen of in de afvalbak
gooien?

Re: Bakvet en milieu

Geplaatst: zo 01 mar 2020, 13:52
door Jan van de Velde
Voor het milieu maakt het in Nederland weinig uit, er van uitgaande dat afvalwater op de rioolwaterzuivering uitkomt. De RWZ kan daar wel mee omgaan.

Maar voor de rioolbeheerders kan dat een serieus probleem zijn: in dat vet plakt ook andere troep vast, en dat zorgt voor serieuze "vetbergen" die de boel compleet kunnen verstoppen en alleen met veel moeite (en dus kosten) opgeruimd kunnen worden.

https://www.nu.nl/opmerkelijk/4919441/e ... onden.html

Via de grijze container zou het in de afvalverbranding moeten belanden, dat is beter. Nog beter is om het te verzamelen (vooral als je de frietpan, fonduepan etc ververst) en af te geven aan de milieustraat. Dan is zelfs een nuttige recycling mogelijk.
https://www.frituurvetrecyclehet.nl/gee ... het-riool/

Re: Bakvet en milieu

Geplaatst: vr 06 mar 2020, 18:40
door Benm
De afvalbak is zeker beter dan de gootsteen. Wat er vervolgens mee gebeurt verschilt, maar idealiter gaat het als afval de energiecentrale in en is het een prima brandstof.

Door de gootsteen spoelen is niet handig: als het heet is is het nog vloeibaar en loopt het er wel door, maar op een gegeven punt stolt dat vet. Dat kan in zo'n verberg zijn in het algemene riool, maar als je pech hebt ook al op je eigen terrein en dan draai je op voor de kosten om het op te ruimen.

Re: Bakvet en milieu

Geplaatst: za 07 mar 2020, 10:50
door Rhiannon
Het is het beste om afgewerkt frituurvet te brengen naar de inzamelpunten (gele container).

https://www.frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren/

Het kan dan worden verwerkt tot biokerosine. Onder meer KLM heeft een aantal vliegtuigen die op dit soort brandstof vliegen, de zgn. frietvluchten.