1 van 1

Oplopende olieprijs en daarmee stijgende inflatie

Geplaatst: ma 29 mar 2021, 22:01
door Sponsored content
Dit is een gesponsorde bijdrage.
tanken
De olieprijs, en daarmee de benzineprijs aan de pomp, blijft maar stijgen. Alleen al in 2021 is de prijs voor een liter ongelood gemiddeld met 14 cent gestegen. Er lijkt voorlopig geen eind te komen aan de stijging. Een paar tientjes per jaar besparen door autoverzekering vergelijken is dan slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Hoe zit het met inflatie?
De inflatie, oftewel hoe hard de nominale prijzen stijgen, bestaat uit een optelsom van hoeveel mensen meer of minder zijn gaan betalen voor producten en diensten. Van de prijs van een vat olie tot een hamburger of een massage. Geld is minder waard wanneer alles gemiddeld duurder wordt. In dit geval willen werknemers hogere salarissen ter compensatie van het verlies. De kosten voor winkels en bedrijven zijn hoger, wat weer wordt doorberekend in hogere prijzen. Dit kan doorgaan zo lang consumenten bereid zijn te betalen. Inflatie werkt nog een stuk dieper door. Zo worden schulden minder waard, zoals de hypotheek en het geld dat overheden lenen. Momenteel lenen overheden massaal bij de ECB omdat ze de economie draaiende te houden tijdens de coronapandemie.

Slecht voor economisch herstel
De stijgende olieprijs heeft negatieve gevolgen voor het economisch herstel. Olie is namelijk de basis voor talloze producten. Duurdere olie leidt hierdoor tot meer inflatie. De afgelopen tijd is de inflatie al sterk aan het stijgen, doordat dankzij de coronacrisis veel geld wordt bijgedrukt. Op het moment dat de inflatie stijgt, gaat de rente ook omhoog. Dit gebeurt begin 2021 in Europa en de VS. Deze hogere rente remt op zijn beurt de economische groei. Naast de hoge olieprijs kampt Europa met een extra probleem vanwege de duurder wordende dollar. Olie wordt in dollars afgerekend, waardoor de prijs van olie in euro's nog verder oploopt.

Weinig aanbod
Opec-leden en Rusland hebben besloten om de olieproductie niet te verhogen. Dit kwam voor veel landen als een grote verrassing, omdat hier vanwege de oplopende prijs wel op gerekend werd. De redenatie hierachter is dat meer oppompen voor een lagere prijs niet meer oplevert dan minder oppompen voor een hogere prijs. Vanwege de coronacrisis heeft de Opec eerder productiebeperkingen ingevoerd toen de vraag naar olie wegviel. Nu de economie weer groei begint te vertonen, is er een grotere vraag naar olie. Een volgende factor die bijdraagt aan de stijgende olieprijs, is de rol die Amerikaanse producenten spelen. Tot voor kort gingen de Amerikanen meer olie produceren zodra de prijs van een vat olie hard steeg. Dit zorgde voor een prijsplafond. Vooralsnog laat de VS het momenteel afweten. Economen verwachten dat het om een tijdelijke afwezigheid gaat. Veel van de schalieolie komt uit Texas, waar de productie een tijdje stil lag vanwege de extreme kou.